Проблемът пред връщането на големите ученици в клас е, че

...
Проблемът пред връщането на големите ученици в клас е, че
Коментари Харесай

Денков: Няма достатъчно тестове, парите са налице

Проблемът пред връщането на огромните възпитаници в клас е, че няма задоволителни количества проби в България, които да бъдат доставени в къси периоди. Това изясни пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков. Има оповестени няколко публични поръчки за общо над 3 милиона лв., само че няма компании, които да могат да доставят такива количества в периодите, които ни трябват, сподели той. Досега в учебните заведения са разпределени над 1 млн. теста. Първоначалната поръчка на МОН и Министерство на здравеопазването бе, че седмица след връщането на начален курс присъствено с тестване, ще се стартира и с тестването на горните класове. Оказа се обаче, че за огромните няма налични проби.

За да пуснем всички възпитаници, са ни нужни 1,4 млн. теста седмично. Това, което липсва сега, са проби в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят проби в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в учебните заведения. Ние получаваме на дребни порции по 100 000 - 150 000 теста, които разрешават да поддържаме 1 до 4 клас, само че не разрешава да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях. Междувременно учениците от 5 до 12 клас в съвсем половината общини минаха на ротация поради спадналата заболеваемост. Има и възпитаници в присъствено образование, означи просветният министър.

Според него родителите имат избор, в случай че желаят децата им да са в учебно заведение - могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували, " другояче паралелката остава у дома ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР