Проблемът, поставен пред Испания от движението за независимост на Каталуня,

...
Проблемът, поставен пред Испания от движението за независимост на Каталуня,
Коментари Харесай

Испанският външен министър: Проблемът Каталуня не се решава с присъди

Проблемът, подложен пред Испания от придвижването за самостоятелност на Каталуня, няма да изчезне с осъждането на деветима сепаратистки водачи. Това съобщи през днешния ден външният министър на Испания, който прикани за разговор в границите на конституцията, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера испанският Върховен съд издаде присъди от 9 до 13 години затвор против каталунски политици поради присъединяване им в неуспелия референдум за самостоятелност на региона през 2017 година По този мотив Борел сподели пред кореспонденти: " Вчера, през днешния ден и на следващия ден това си остава политически проблем, който би трябвало да бъде решен ". По думите му не е работа на съдиите да вземат решение политически проблеми.

Министърът съобщи, че водачите на придвижването за самостоятелност на Каталуня са показали " тоталитарен метод ", като са пренебрегнали мнението на тези, които желаят региона да остане част от Испания. Според допитване от юли 48,3 на 100 от каталунците са срещу отделянето, а 44 % го поддържат.

Регионалният каталунски началник Ким Тора съобщи през днешния ден, че неговата администрация ще продължи да отстоява правото на самоопределяне на Каталуня. На конференция пред задгранични медии Тора сподели, че вчерашните присъди са нарушили разнообразни свободи, които допреди това са били считани за обезпечени. " Референдумът е най-положителното решение като опит за излизането от това състояние ", съобщи той в отговор на въпроси какво предлага централното държавно управление в Мадрид.

Заради протестна проява против присъдите през вчерашния ден на барселонското летище " Ел Прат " бяха анулирани и отсрочени 110 полета и на постройката бяха нанесени леки повреди, сподели през днешния ден представител на летищния оператор " Аена ". Днес обстановката е спокойна, само че 45 полета са анулирани като последица от събитията от понеделник.

Властите оповестиха, че трима души са били арестувани по време на митингите, траяли до късно през нощта, съобщи Асошиейтед прес. Пострадали са над 170 индивида, измежду които към 40 служители на реда. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР