Проблемът не е в това да има повече студенти, истинският

...
Проблемът не е в това да има повече студенти, истинският
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Започнатата реформа ще доведе до повишаване на качеството на висшето образование

Проблемът не е в това да има повече студенти, същинският проблем на българското висше обучение през последните години беше качеството. Това разяснява в изявление за предаването " Преди всички " ректорът на най-старото висше образователно заведение професор Анастас Герджиков . Според него започнатата промяна ще докара до повишение на качеството.

Стабилизирахме финансово университета - ненапълно със икономисване на средства, ненапълно с привличане на нови. И от дотации, и от външни източници всяка година привличаме 5 милиона повече. Това не е задоволително, само че е добра наклонност за пръв път от няколко години. И в университета вършим същото, което страната най-сетне прави - подтикваме качеството. Имаме комисия, която се занимава с това. Постоянно обновяваме образователните проекти, непрекъснато обновяваме методът, по който атестираме преподавателите. Опитахме се да възобновим сградния фонд това лято. Макар и без никакви средства, успяхме да намерим спонсори и да ремонтираме постройките на няколко факултета. Това, с което не можах да се оправя, са най-много нещата, свързани с организацията от всевъзможен вид. Исках непременно да въведем електронна система, която да заключи всички процеси в университета, което се оказа голяма задача, стартирам да си мисля, че е и непостижима. Въведохме обаче система, която да обобщава счетоводните данни.

Според проф. Герджиков, би трябвало да има нов Закон за висшето обучение: Докато не забележим сериозен план, който да реши систематичните проблеми, ми се коства, че не би трябвало да прекъсваме с сходна сериозна законодателна стъпка промяната, която за пръв път ни повежда в вярната посока. /…/ Цялостна смяна изисква съществени старания. Аз съм подготвен да вземам участие в нея, само че не трябва да се вършат недомислени стъпки.

Проф. Герджиков изясни, че спомагателните хонорари на преподавателите са част от брутната заплата и уточни критериите, по които се дефинира тази сума.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР