Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея

...
Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея
Коментари Харесай

Учен: Ромите ще са 22% от населението на България до 2030 г.

Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като индикатори етническа и възрастова конструкция. За 10 години българинът е намалял с 1 милион души. По публични данни ромите са 325 000, а импровизирано три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от популацията. За страдание в по-голямата част тези хора остават необразовани. Това сподели доцент Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " при представянето на разбор за демографските трендове в България до 2030 година, направен взаимно с доцент Надежда Илиева, по поръчка фондация " Фридрих Еберт ".

Според доцент Георги Бърдаров решения има, само че те са мудни и резултатите не идват бързо. Едно от тях е незабавни ограничения за обучение на ромските общности.

Такава процедура към този момент съществува в България. В Стралджа са назначени посредници, които наблюдават дали ромските деца вървят на учебно заведение. Резултатите демонстрират, че за 1 година посещаемостта в клас им се усилва с 40 %.

По думите му в България се приказва за демографията с клишета – " България изчезва ", " страната се стопява ". Такива апокалиптични прогнози сигурно няма да настъпят, счита доцент Бърдаров, съобщи БГНЕС.

" Нашето проучване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не би трябвало да изпадаме в суматоха. В страната няма ниска раждаемост. Да, в случай че я съпоставяме преди 100 или 200 години е ниска. В момента този индикатор е в границите на европейските правила. Страната ни е с естествена раждаемост от 9 промила при 7 за Италия и 6 за Ирландия ", уточни още той.

Големият проблем е, че от 30 години нямаме натурален приръст, а вкупом няколко общини записват такава смъртност, каквато имат райони във боен спор. Непрекъснато се приказва, че тази година ще паднем под 7 милиона. В съпоставяне с Ирландия, която е по-малка по население, се развива доста по добре от нас.

Доц. Надежда Илиева уточни, че до 2030 година 40 на 100 от популацията ще бъде концентрирано в 5 града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора .

Друга неподходяща наклонност е, че след десетилетие трудоспособното население ще бъде близо към 10%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР