Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава,

...
Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава,
Коментари Харесай

Президентът: Проблемът е в начина на управление на държавата

Проблемът не е просто в бруталната офанзива към президента, а в метода на ръководство на страната, в управлението, контрола и потреблението на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата страна, върху устоите на демокрацията и върху правата на българските жители. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за публикуваните от прокуратурата записи от специфични разследващи средства и дали вижда в това синхрон сред нея и държавното управление. 

Президентът уточни, че казусът повдига доста въпроси и един от тях е за връзката сред премиера и основния прокурор. Държавният глава акцентира, че ДАНС, която е директно подчинена на Министерския съвет и функционално на министър-председателя, осъществя следеното със специфични разследващи средства. " Ако това е по този начин, въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и създават президента и то в жестоко нарушаване на закона? И в случай че го е знаел, за какво е позволил закононарушението? Ако не го е знаел, това значи, че имаме за министър председател човек, който е некадърен да ръководи тези значими служби ", разяснява президентът Радев.  Той уточни, че по-късно прокуратурата е побързала да огласи в общественото пространство записите от СРС-та в нарушаване на закона и очевидно в нечий интерес. 

Румен Радев уточни, че около разнообразни мотиви министър председателят си е присвои правото да привиква основния прокурор и ръководителя на ДАНС. " Покрай " преборването " на контрабандата дали не се преборват и неуместните. Това е значим въпрос ", уточни президентът. По думите му остро стои и въпросът по какъв начин службите и правоприлагащите органи, които са толкоз бдителни във връзка с президента, са проспали водната рецесия, проблемите с боклуците и с хазарта, публични поръчки с нарушаване, срутва на Търговския указател, хакерските офанзиви в Национална агенция за приходите и други рецесии.

Румен Радев уточни, че отвън голямата упоритост на основния прокурор да пребори престъпността и корупцията, остава главната хранителна среда за корупция – при разпределението на бюджета и усвояването на публични поръчки. " Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция на всички места другаде, само че не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице ", съобщи Румен Радев. Държавният глава изрази угриженост, че в последно време държавни пари се харчат и без оповестяване на публични поръчки.

Президентът прикани основният прокурор да обърне внимание на сигнали, които стоят в прокуратурата, и на проверяващата публицистика, които дават съществени мотиви за самосезиране във връзка със санирането и оградите по границата,
хазарта, боклуците, " апартаментгейт ", къщите за посетители, безобразното строителство и поправки с нарушавания, процеси, брутално лобистко законодателство.

В отговор на въпрос за декларираната подготвеност на държавното управление да закупи машини за гласоподаване Румен Радев уточни, че това е тематика, която той е сложил от дълго време на инициираните в президентството срещи. " На тях доста ясно разгласих, че в случай че желаеме да имаме машинно гласоподаване, в този момент би трябвало да бъде оповестена публичната поръчка за закупуване на машините ", съобщи президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР