Проблемът на малките, но богати държави, в които имотите са

...
Проблемът на малките, но богати държави, в които имотите са
Коментари Харесай

Сингапур: Съседите отказват да продават пясък

Проблемът на дребните, само че богати страни, в които парцелите са супер скъпи, е територията. Не една и две сходни страни се пробват да разширят териториите си като основават изкуствени острови. Сингапур не прави изключение. Властите желаят да рекултивират земя от морето за разширение на площта. Страната е самостоятелна от 1965 година и оттогава е територията ѝ е повишена от 580 на 725 кв.км. До 2030-та тя би трябвало да е към този момент 777 кв.км. За задачата обаче Сингапур се нуждае от голямо количество пясък. Най-лесният и на ниска цена метод е той да бъде доставен от прилежащите страни. Те обаче отхвърлят продажба. Малайзия забрани износа на морски пясък. Решението е взето още през ноември 2018 година, само че става обществено едвам през тази седмица. Целта е било да се предотврати дипломатически скандал.

На добивът на пясък се гледа със съществено око на всички места по света. Причината е, че преместването му поврежда екосистемата. Води до ерозия и по-чести наводнения на сушата.

Именно Малайзия беше до момента най-големият снабдител на пясък за Сингапур като през 2018-а е внесла 64 милиона тона от Малайзия, което е 97% от общия импорт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР