Проблемът е защо тези компании напускат страната. Очевидно на тези

...
Проблемът е защо тези компании напускат страната. Очевидно на тези
Коментари Харесай

Експерт: България отблъсква инвеститори като ЧЕЗ

Проблемът е за какво тези компании напущат страната. Очевидно на тези вложители не им харесва в тази страна и си отиват. Какво ще стане с делото, тъй като може да не е известно, само че ЧЕЗ съди България за 600 млн. евро за нарушение на приватизационния контракт . Същите каузи водят и EVN и Енерго-про, тъй че България прави нещо, което отблъсква задграничните вложители и ги насочва към интернационалните съдилища. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия Явор Куюмджиев.

По думите му договорката " ще се реализира мъчно, тъй като има разлика в цената, в тази, която фирмите са подготвени да предложат, предстоят избори в Чехия и в този миг никой няма да си разреши да продава активи. "

Според енергийният специалист Атанас Тасев е може би по-добре договорката да не се случи, защото има сериозен риск кой ще бъде покупател.

" Очевидно и ДАНС би трябвало да направи инспекция на евентуалните вложители, тъй като притежателят на едно такова сдружение може да го употребява за рекет. Какво ще стане в случай че спре токът? Така че – доста деликатно с тази процедура ", добави още Тасев.

Според него напускането на вложителите е удостоверение, че регулаторният орган си прави работата, " тъй като в последно време стартира да работи прекомерно рестриктивно. "

Припомняме, че на 18 август стана известно, че чешкото сдружение ЧЕЗ Груп е получило няколко обвързващи предложения за бизнеса си в България. Това излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на компанията. В момента офертите са предмет на разбор.

По-рано през месеца компанията разгласи, че ще вземе решение за бъдещите си интервенции в България през септември тази година. За възможна продажба на бизнеса на ЧЕЗ у нас се заприказва още през януари.

Миналата година сдружението реши да започва интернационален арбитраж против България след редица интервенции от страна на българските управляващи, които съгласно концерна са засегнали неговата стопанска активност в страната. През май 2015 година да вземем за пример ЧЕЗ бе санкционирана със 17,1 милиона крони за корист с господстващо състояние на пазара.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни сдружения в Западна България - " Електроразпределение Столично ", " Електроразпределение София " и " Електроразпределение Плевен " за сумата от 281,5 млн. евро.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР