"Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ

...
"Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ
Коментари Харесай

Енергийният министър: Много е лесно да се спекулира с цените на газта

"Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия "

Това съобщи в "Говори в този момент " поенергийният министър Александър Николов.

На въпрос дали персонално той е взел решение да не подписва анекса с "Газпром ", Николов съобщи:

"По никакъв метод не съм имал потребност от съвет от който и да е. "Булгаргаз " съблюдава всички вероятни дипломатически условия. Няма по какъв начин на каквато и рационална основа да се подпише това, което пристигна от "Газпром ". Първо - тъй като съдържа детайли, които са неприемливи, второ - тъй като слага България в нежелано състояние. Трето - тъй като който и да разпише това нещо, той е евентуален клиент на прокуратурата. Четвърто - тъй като в случай че се разпише това нещо, значи извънредно тежки финансови последствия за "Булгаргаз ", изясни Николов.

Според него, при сключване на този анекс, има риск от повишение на цената на газа.

"Българската страна не е нарушила каквато и да е уговорка " - безапелационен е министърът.

"Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май сред всички енергийни министри. Основната тематика ще бъде какви дейности ще подхващат другите страни. Зависимостта на Австрия и Германия е много по-различна от българската, изясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на Европейски Съюз ", добави той.

"Много е елементарно да се спекулира с цените. "Булгаргаз " прави всичко допустимо да обезпечи съперника цена ", съобщи Николов.

"Частично, количествата, които не се употребяват в Гърция, остават в България. Това са остатъци и напълно обикновено е, в случай че цената им е конкурентна, "Булгаргаз " да се възползва от тях ", изясни Николов.

"От идната седмица газът у нас ще бъде по-скъп, според какво ще успеем да договорим с Азербайджан ", сподели Николов.

"Според него обаче, средносрочно до дълготрайно, цената на газа в европейския район ще понижава. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа сила. Когато миксът се огледа на районно равнище, а не на национално, това трансформира фрапантно системата ", счита енергийният министър.

"На равнище количества природен газ в България, не следва да се чакат нарушавания в доставките. Цената зависи от "Газпром " на равнище Европа ", изясни Николов.

Спекулацията с държание на държавно сдружение, нагнетяване на напрежение, е извънредно ненужно, съобщи Николов в отговор на въпроса дали е допустимо цената на газа да се увеличи с 35%.

Бизнесът не ни изнудва, счита енергийният министър.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР