Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава,

...
Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава,
Коментари Харесай

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че още веднъж ще чакаме от идващите. Това значи, че системата на висшето обучение не може да действа независимо, без политическа или друга интервенция. Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде самостоятелна от промените на политици и промяна на политики. Така разяснява митинга на държавните висши образователни заведения проф. Сава Димитров, ректор на НМА " Панчо Владигеров ", в изявление пред БНР.

И изясни, че " този митинг не е единствено за заплатите, този митинг е за систематичното недофинансиране на съществени действия в университетите. Социалният митинг е единствено детайл ".

Посочи като образец някои висши учебни заведения, които нямат пари, с цел да обезпечат качествено образованието поради липса на инструментариум и материали.

" Химическите препарати, нужни за такива дисциплини, се постанова да се купуват по интернационалните планове, защото университетът не може да ги обезпечи заради липса на финансиране. Проблемът със заплати да се преглежда като част от финансирането на един университет ", сподели ректорът на Музикалната академия.

И изясни, че подмяната на инструментариума също е проблем за висшите учебни заведения и в Музикалната академия е имало музикални принадлежности от 30-40 години. В Германия те се подменят автоматизирано на 7 години, а в Швейцария на 5 години с обезпечено държавно финансиране.

" Ако на масата стои увеличение на заплатите на чиновниците, на висококвалифицирани фрагменти и пазаруването на един-два инструмента, несъмнено, че изборът ще е за хората ", съобщи проф. Димитров.

Той благодари на синдикатите за интензивността, " те са лост да оказват въздействие върху ръководещите, без значение кои са те ".

И изясни: " Нашите претенции са с по-мащабен взор за развиването на системата. От години е поискано висшите учебни заведения да получават 10% за научно-изследователската активност и до момента никой не ги е получил. Това значи, че системата се реформира непрестанно от вътрешната страна. Колкото повече се бърка в един признат проект и бъде трансформиран, това дава една неустановеност и неустойчивост в системата, а тя е консервативна и дава резултати след няколко години ", разяснява проф. Димитров.

Според него един от огромните проблеми на системата за висше обучение у нас е привличането на задгранични студенти поради неприятно рекламирана просветителна системата.

" Броят на децата, приключили висше обучение, е фрапантно невисок и няма да можем да осигурим на системата работната ръка в България. Всъщност, най-важният запас е това, което можем да вземем извън, да притеглим непознати студенти, не просто да платят такси, а да бъдат привлечени да работят в страната. Затова би трябвало ясна и точна политика ", предложи проф. Сава Димитров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР