Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер получи специална награда

...
Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер получи специална награда
Коментари Харесай

Две награди от Берлинале 2020 в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест

„ Проблемът да бъдеш роден “ на Сандра Волнер получи специфична премия на журито в секцията „ Encounters “ – ще го забележим през март у нас във Фокус Австрия на фестивала  
Проектът „ DAU “ на Иля Хржановски, показан на София Мийтингс, беше отличен със „ Сребърна мечка “ за операторското майсторство на Юрген Юргес
Четвъртият пълнометражен филм на Сърдан Голубович „ Баща “ е копродукция сред Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина - премиерата му беше преди броени дни в стратегия „ Панорама “ на Берлинале 2020 и бе почетен с Наградата на публиката, както и с оценката на Екуменическото жури. Голубович е съсценарист на историята, дружно с хърватския режисьор Огньен Свиличич; в основата й е същински случай - ориста на безпаричен служащ, чиито две деца са отнети от обществените служби. Те са изпратени в приемно семейство, откакто вследствие на тежки житейски условия брачната половинка му прави акт на обезсърчение. Режисьорът е прочут на публиката в София от филмите „ Абсолютните 100 “ (2001), „ Клопка “ (2007), който завоюва Голямата премия в Международния конкурс на 11-ия София Филм Фест, и „ Кръгове “ (2013).
* * *
Копродукцията сред Австрия и Германия „ Проблемът да бъдеш роден “ на Сандра Волнер бе показана в секцията „ Encounters “ на Берлинале 2020 и получи Специалната премия на журито. Историята е роман за Ели – тя е андроид и живее с мъж, който назовава собствен татко. Заедно те се любуват на лятото. Тя споделя неговите мемоари и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които значат доста за него, само че нищо за нея. Неочаквано една вечер тя навлиза в гората, следвайки далечно ехо… Това е историята на една машина и призраците, които всички носим в себе си… Филмът ще бъде показан у нас в специфичната стратегия Фокус Австрия!
* * *
Част от дълго подготвяната и предизвикваща съществени полемики поредност от пълнометражни филми, образни планове и арт съоръжения „ Dau ” на съветския режисьор Иля Хржановски – план, представян в програмата на Sofia Meetings у нас през 2005 година, имаше своята премиера пред аудитория през 2019 година, а в програмата на Берлинале беше показана „ DAU. Natasha “, дело на Иля Хржановски и Екатерина Оертел. „ Сребърна мечка “ за извънредно артистично достижение бе присъдена на оператора на плана Юрген Юргес.
София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР