Проблема със замърсяване с фасове е целта на информационната кампания

...
Проблема със замърсяване с фасове е целта на информационната кампания
Коментари Харесай

Не е трудно да хвърлиш фаса си в кошче за боклук - #ПромениКартинката

Проблема със замърсяване с фасове е задачата на осведомителната акция #ПромениКартинката на Филип Морис България. Осъзнаваме, че смяната ще отнеме дълго време, с цел да се реализиран действителни резултати в държанието на потребителите. Надяваме се след 4-5 години да забележим една същинска смяна в картинката – в градската среда, в природата, в парка - на всички места, където в този момент виждаме фасове.

Кампанията #ПромениКартинката към този момент е на една година. Тя започва предходна година с дейното присъединяване на медиите и посредством разнообразни флаери на съблекални и избавителни постове. Те бяха малко провокативни, само че с доста атрактивни визии и послания, с които се споделяше на хората, че не е естествено и обикновено да си посадят фаса в пясъка до тях, че това е нещо неприемливо, тъй като филтрите на цигарите и всички тютюневи произведения с филтри са направени с био пластмаса. Филтрите на тютюневите произведения са направени от целулозен ацетат, изработен от дървесина, само че не покрива условията за биоразградимост. На филтрите им лишава до 15 години да се разградят в природата, според от това къде са изхвърлени. Заради това, а и поради човешката душeвност това е всеобщ проблем, съобщи кореспондент на Novini.bg.



Преди няколко години Европейска комисия направи проучване за 10-те най-често срещани отпадъка по плажовете в общността. Оказва се, че фасовете са най-често срещаният замърсител на плажовете. Това проучване е послужило за основа на Директивата за пластмасовите продукти за еднократна приложимост, която влезе в действие във всички страни в Европейски Съюз. Заради тази инструкция върху опаковките на всички тютюневи произведения с филтри има една маркировка, която предизвестява, че тези произведения съдържат пластмаса и не трябва да бъдат изхвърляни в околната среда.



В рамките на акцията визиите, ситуирани по Черноморието, се популяризират и в градската среда. През месец септември по време на Световния ден на почистването бе показана една галерия, която представляваше апаратура от осведомителни пана, които предизвикаха хората да помислят върху казуса и да вземат ограничения за личното си и на потребителите към тях държание.



Освен това бе осъществено и разчистване в разнообразни градове в страната. Изложбата бе показана и в София, в градинката пред НДК и пред Кино Кабана. От 9 до 23 май инсталацията с осведомителни пана може да бъде забелязана и пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “.



В акцията #ПромениКартинката са се присъединили и студенти на НАТФИЗ. Студентите от 2 курс са създали къси видеоклипове, с които слагат казуса със замърсяване с фасове по един ексцентричен и провокативен метод.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР