Проблем, свързан с милиарди левове, предвидени за пътищата в страната,

...
Проблем, свързан с милиарди левове, предвидени за пътищата в страната,
Коментари Харесай

Милиарди за пътно строителство затънаха в политика и процедури в НС

Проблем, обвързван с милиарди левове, планувани за пътищата в страната, увисна при разискването му в Народното събрание поради политически битки и процедурни разногласия. В центъра му стои Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ). По самопризнание на районния министър Гроздан Караджов, тя не може повече да си прави работата по поддръжката на пътната мрежа. Причината е в подписаните при ръководството на ГЕРБ контракти с частни компании, по които са се натрупали големи отговорности, а и съществуват съмнения за тяхната годност.

В тази връзка, Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия внесоха проекторешение в Народното събрание, в съгласие с районното министерство, с което се предлага метод да се позволи обстановката. Разглеждането и гласуването му обаче беше отсрочено след политическа битка в пленарната зала.

ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС

В претекстовете към плана се изяснява, че всяка година работата на АПИ се е финансирала, като в бюджета й е била залагана избрана сума. Впоследствие обаче се оказва, че тези планирани суми са били в пъти по-ниски от действително изхарченото. Така в интервала 2019-2020 година организацията е сключила 34 контракта за поддържане на пътната мрежа на обща планирана стойност 711 720 000 лева, по които обаче са предоставени действия за 3.3 милиарда лева

За да позволи проблеми, служебното държавно управление е решило предходната година да предприеме следната стъпка – договорите да бъдат прекъснати предварително, като в това време се открият нови процедури за възлагане на публични поръчки за поддръжка на пътищата. Така и става, като избраните периоди за преустановяване на четири контракта е 29 април 2022 година, а за останалите – 30 юни 2022 година

Оказва се обаче, че до приключването на тези периоди, няма да могат да бъдат определени нови компании, които да реализират поддръжката. Това ще направи невероятно за пътната организация да извършва законовото си обвързване да се грижи за пътната мрежа. Освен това съществуват подозрения за юридически нередности в подписаните в предишното контракти, надлежно и в тяхната годност. Това попречва АПИ да предприеме дейности,  с цел да бъдат приключи предоставените посредством договорите действия.

Накрая в плана се оферират следните ограничения: организацията да изплати отчасти отговорностите си по договорите (50 % от отговорностите за поддръжка и ремонт, и 100 % за слагане на знаци и маркировка); да предприеме всички нужни дейности, с цел да бъдат приключени предоставените по настоящите контракти действия, както и разпореди нови действия по същите контракти посредством спомагателни съглашения – до момента в който приключат процедурите за избор на нови реализатори и се сключат нови контракти.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: ГРОЗИ НИ КАТАСТРОФА

Пред депутатите персонално се изрече районният министър Гроздан Караджов, с цел да ги предизвести, че последствията от сегашния проблем ще бъдат „ пагубни ”. Той изиска разрешението на депутатите АПИ да се разплати отчасти с изпълнителите, до момента в който бъдат определени нови такива. По думите м, по този начин ще се понижи общественото напрежение, подбудено от всеобщите уволнения в строителните компании и последвалите митинги и блокади на пътища от техни чиновници.

„ Уверявам ви, че с това предложение не се узаконяват противозаконни контракти... всички контракти – и главните, и настоящите, са обект на щателна проверка. Това не е и признание на претендираните от изпълнителите суми. Едва след привършване на проверката ще определим размера на дължимите суми ”, сподели Караджов. И подсети, че последствията, за които предизвестява, са разследване от контракти, подписани при някогашните ръководещи, само че отговорност за неприятните пътища ще носят актуалните.

ПОЛИТИЧЕСКА СХВАТКА

Самото проекторешение трябваше да бъде прегледано в парламентарните комисии по районна политика и бюджет и финанси. Това е станало на съвещание на районната комисия, от която обаче не е постъпил отчет. А бюджетната изобщо не е съумяла да се събере, с цел да го разиска.

Отгоре на всичко, тази заран, когато планът трябваше да се прегледа в пленарната зала, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев (ПП) изиска да бъде отсрочен. Това извади нескрито несъгласията сред Има Такъв Народ и Политическа партия, които водят война в продължение на седмици поради управата на Българска народна банка. Ива Митева (ИТН) упрекна шефа на районната комисия Настимир Ананиев (ПП), че съзнателно е забавил внасянето на отчета по плана. Съпартиецът й Любомир Каримански (кандидат за шеф на Българска народна банка – бел.а.), пък разгласи, че депутатите от Политическа партия са бламирали съвещанието на бюджетната комисия, която той оглавява. А зам.-шефът на Има Такъв Народ Тошко Йорданов упрекна сътрудниците си в ръководещата коалиция в „ тежка шизофрения ”, тъй като желаят отсрочване на проекторешение, за което през вчерашния ден са дали своят вот да бъде прегледано в пленарната зала.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР