Проблем със сезонни работници отчитат в сферата на земеделието в

...
Проблем със сезонни работници отчитат в сферата на земеделието в
Коментари Харесай

COVID-19 блокадата и проблемът на земеделците. Кой ще обира реколтата?

Проблем със сезонни служащи регистрират в областта на земеделието в Гърция. Недостигът на работна ръка се дължи на световната карантина и ограничаването на пътуванията поради COVID-19.
Фермери от южната ни съседка молят държавното управление да облекчи режима за влизане на непознати служащи в страната.

Подобна е мярката в Германия, където се реши облекчение на режима. Чуждестранни служащи ще могат да влизат в страната, с цел да оказват помощ със събирането на реколтата от плодове и зеленчуци във фермите.

Над 10 хиляди са нужни единствено в част от Северна Гърция, където главно работеха албанци и българи. Обмисля се наемане на мигранти, с цел да се избави реколтата.

Подобен проблем има и в други страни, които разчитат на сезонна работна ръка главно за обиране на реколтите. Остър дефицит на работна мощ за започващия селскостопански сезон регистрират фермерите и във Англия. Подобни опасения се появиха още по време на Brexit, само че пътуването и карантината сега задълбочават казуса с загиващата годишна продукция. За работа на полето всяка година са нужни най-малко 90 000 души, които до момента са идвали от Източна Европа. Най-непосредствена е опасността за реколтата от аспержи, която би трябвало да стартира да се прибира още през април.

Европейската комисия в понеделник също прикани страните от Европейски Съюз да разрешат на стотиците хиляди сезонни служащи мигранти, които вземат участие в засаждането и събирането на реколтата, да могат да минават през границите, макар националните ограничения за прекъсване на ковид.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР