Проблем имаше основно с една единствена фирма доставчик на медицински

...
Проблем имаше основно с една единствена фирма доставчик на медицински
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Проблеми има с един доставчик на медицински софтуер, който владее 60% от пазара -

Проблем имаше главно с една единствена компания снабдител на медицински програмен продукт. За страдание, тя владее към 60% от пазара и в цели райони на страната общопрактикуващите лекари не могат да вкарват каквито и да било данни, разяснява по Нова телевизия доктор Николай Брънзалов, общопрактикуващ доктор и зам.-председател на УС на БЛС.

По думите му в Българския лекарски съюз са " засипани със сигнали ", а това че лекарите не могат да подадат информация към Националната здравно-информационна система (НЗИС), значи, че трудът им не е регистриран, изясни той.

Коментарът на доктор Брънзалов е във връзка фалстарта на е-направленията, които трябваше да стартират да издават персоналните лекари. Варненски доктор изясни, че е-системата по никакъв метод не облекчава труда на джипитата, а по-скоро основава в допълнение работа и губи време, което може да бъде отдадено на пациентите.

От през вчерашния ден насам стратегиите непрестанно се обновяват, 20% от работното ми време отива в опити да въведа нещо в системата. Все още никой няма достъп информацията в НЗИС, не можем да влезем в е-досието на пациента, просто сме едни статистици, които вършат база данни на НЗОК. На сътрудниците им е писнало. Според мен с това изобретение ще бъде понижен броят на прегледите, което ще донесе икономии на Касата ", сподели общопрактикуващият доктор от Варна доктор Николай Христов.

В отговор доктор Брънзалов уточни, че при " подобен внезапен завой към е-документи, които се обменят по електронен път може да се чака да има усложнения първоначално.

" На този стадий надали пациентите ще схванат изгодите от е-здравеопазването, би трябвало да се включат и лечебните заведения, с цел да имат изцяло окомплектовано здравно досие. И когато отидат на обзор експертът, в случай че му дадат позволение, ще може да ревизира всичко попълвано до този миг и да назначи точното лекуване. Ползите от е-здравеопазването занапред ще се усещат, безапелационен бе доктор Николай Брънзалов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР