Проблем има! Но вместо решение, панически се търси виновен. Защо?

...
Проблем има! Но вместо решение, панически се търси виновен. Защо?
Коментари Харесай

И изведнъж спря да бъде смешно

Проблем има! Но вместо решение, под паника се търси отговорен. Защо?

Защото е по-лесно. Защото по този начин сме привикнали – дано се сърдят на различен, аз ще се завия през глава. Защото честността да си признаеш грешките е за огромните хора, а не за духовни, морални, интелектуални и прочувствени деца.

Защото… ДНК-то ни е такова! Затова! Стига си питал!

*

За загрявка:

В Полша през вчерашния ден влезе закон, който отстранява налозите на младите в страната. Близо 2 милиона поляци. Повтарям: два милиона поляци. Са освободени от налог върху приходите си. И това е самодейност да ги задържат в родината им.

В България се приказва за това, че младите би трябвало да се задържат тук и да се върнат тези – избавилите се. Преди години даже работодатели си разрешиха да предложат да се подписват контракти със студентите, които да ги ЗАДЪЛЖАВАТ да работят по 5 години в България или, по образец с футболните прехвърляния, да се задължават да заплащат, в случай че решат да работят зад граница.

Усетихте ли разликата?

Но другояче акции си вършим – за връщане на младите, за демография и не знам какво. Едни акции ще вършим, по едни планове, за едни пари май става дума…

*

Та, проблем има, само че вместо решение, се търси отговорен. Няма неприятно да търсим отговорен, с цел да го накажем – за наставление. Но НЕ ЗАБРАВЯЙ решението!

Държавният уред наподобява на кисел чичак, седнал зад кормилото след скандал с дамата. Кара и псува всичко наред. Изведнъж някой го засича. Вместо да овладее обстановката, пуска кормилото, с цел да надуе клаксона. Държейки с две ръце, може да маневрира и избегне удара, само че той избира да надуе клаксона, щото с него е привикнал да псува и да громи. Резултат: злополука, която е можело да бъде избегната.

*

В сряда се смяхме на прокуратурата, че намесва пръскачки в националната сигурност. Вкиснаха се и взеха решение да ни потвърдят какъв брой са прави. Пуснаха кормилото и надуха клаксона. В четвъртък разгласиха данни от досъдебното произвеждане. Тайни. Защо? За да ни убедят, че, видиш ли, не са толкоз зле, колкото си мислят някои…

Всеки следовател и прокурор в България се хвана за главата, откакто видя по какъв начин се разпространиха освен материали по следствието, само че и ЕГН-тата на премиера, основния прокурор и депутата Пеевски.

Гафът с ЕГН-тата приказва за бързане, за недовиждане, остава и едно съмнение за равнището на работата, но…

… само че разгласяването на доказателствен материал приказва към този момент за друго. Да разгласяваш сходна информация, единствено с цел да убедиш обществото, че, видиш ли, не си ги хванал „ на сляпо “ и „ по заповед “, е неуместно и приказва за безпорядък.

*

Отначало ни е смешно, тъй като виждаме слаба комедия.

После обаче ни става тъжно, тъй като ни я сервират като сериозна истина и ни я сервират без да имаме право да я върнем, тъй като е недопечена, развалена и има от пърхота на готвача в чинията.

Накрая ни хваща боязън, тъй като към този момент никой не е почтен за каквото и да било, и разбираш, че животът ти може да свърши когато и да е, в случай че не си „ човек на индивида “.

След „ изблика “ с пръскачките се чудеха по какъв начин да поправят нещата, тъй като се ядосаха, че им се смеят. Да спрат и замълчат беше по-добрият вид. Но не. Вместо това разгласиха материали по следствието. Защото егото им беше накърнено. Изглежда решението към този момент е взето, само че се ядосват, че не се получава безпрепятствено, както са предполагали. И се пробват да се потвърждават и вършат нови неточности.

Колкото повече се пробват да поправят старите, толкоз повече вършат нови гафове.

*

Седни, поеми си мирис, намерения и осъзнай това:

Цялата концепция е, нарушавайки следствената загадка (все още ме обзема боязън, когато си помисля, че това не е просто неприятен сън!), да се накара обществото да намрази задържаните, ОЩЕ ПРЕДИ СЪДЪТ ДА съдебна експертиза Е ЗАПОЗНАЛ с материалите и доказателствата!

Първо: с цел да може да се оказва публичен напън над съда – магистратите да не смеят да разсърдят тълпата, в случай че оправдаят обвинените.

Второ: системата да си ги „ опраска “ на мира – без възражения от обществото, което към този момент ги счита за отговорни. Чрез медиен напън да се разгласят за „ отговорни “ преди съдът да се е произнесъл.

Дори оправдани (ще изчакаме, ще видим), те ще са „ наказани “ от обществото.

И така… презумпцията за непорочност, която е СТЪЛБ на демокрацията, е разрушена и заместена с хипотеза за виновност – която беше спомен от диктатурата. Беше спомен…

На това му се споделя „ за наставление “. Да не приказваме, че около следствието внезапно се стартира ровене из медии и журналистически следствия, което е симптом на севернокорейска народна власт.

Не споделям дали са или не са отговорни арестуваните. Казвам, че производството е придружено от цирк. Институционален, медиен, публичен. И към този момент не е смешно.

Става злокобно.

*

Председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев се опита да подсети настръхналото, четящо жълти медии общество, че: „ Не е редно да се огласяват по висящо следствие доказателства по този обществен метод “. Пред bTV Калпакчиев, който беше и член на Висш съдебен съвет, съобщи, че сходно държание уронва престижа на прокуратурата. (Повярвайте ми, това си мислят и прокурорите в България, които сега са принудени да стискат зъби, червейки се, по този начин както ние – публицистите, стискаме зъби и се червим от „ сътрудниците “, играещи в цирка).

Калпакчиев ни подсети и за други каузи, чийто следствени секрети бяха „ развявани “ по медиите – „ Костинброд “, тефтерчето на Златанов – каузи, които се провалиха.

Правете си сметката.

*

Адвокат Михаил Екимджиев приказва пред БНР и назова „ противоконституционни “ дейностите на прокуратурата, с които обществено бяха показани част от доказателствата по следствието за кибертероризъм поради хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

Думите му бяха:

„ Вече това е един риалити формат на углавен развой, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво неуместно шоу за развлечение на публиката. Първо, изясняват по какъв начин се приготвя атентат против президента или задгранични делегации с пръскалките пред Народното събрание, а по-късно разгласяват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – НЕЩО, ЗАРАДИ КОЕТО ТЕ ВОДЯТ ДЕЛОТО СРЕЩУ ГОСПОДИН ИВАН ТОДОРОВ, против „ ТАД груп “ и по този начин нататък “.

*

Да обобщим:

1. презумпцията за непорочност е убита;

2. пробват се да намесят уличната навалица в „ обвиняването “ против арестувани, насъсквайки хората против тях с непозволено разпространяване на следствени секрети. Това май се споделяше „ линч “…

И спря да бъде смешно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР