Пробивът в системата на НАП, при който бяха разпространени лични

...
Пробивът в системата на НАП, при който бяха разпространени лични
Коментари Харесай

Хакерите са пробили системата на НАП през системата за връщане на данъци

Пробивът в системата на Национална агенция за приходите, при който бяха публикувани персонални данни за милиони жители и компании, по всяка възможност е осъществен през " услугата " за tax refund и с изключение на регистрацията на имейла на хакерите няма друго доказателство за " съветска връзка ". Това се разбра от изказванията на министъра на финансите Владислав Горанов и вътрешния министър Младен Маринов след съвещанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет, което беше свикано от премиера Бойко Борисов. Горанов посочи, че тази електронна услуга се употребява за връщане на налог добавена стойност (ДДС) на компании, търгуващи с чужбина.

Три % от общата база данни на Национална агенция за приходите са наранени от хакерската офанзива, заяви Горанов. Според него тази информация не съставлява класифицирани данни, защото " е основана от самите лица под формата на заявления ". Експертите сочели, че са изтеглени откъслечни части от голямата база данни, с която Национална агенция за приходите действа и която непрекъснато основава. " В този смисъл не може да се счита, че на база на тази откъслечна информация може да се направи повсеместен разбор ", сподели още Горанов. Според него не е застрашена и финансовата сигурност, измерена през фиска и приходите.

Попитан дали дали ще има санкции и оставки в Национална агенция за приходите, министърът отговори, че положителни IT експерти в обществения бранш доста мъчно се намират при откритите равнища на възнаграждение. " IT експертите в частния бранш получават в пъти повече от чиновниците в обществената администрация. Това един огромен проблем. Трябва да изградим спомагателен потенциал и да вложим спомагателен запас ", сподели министърът на финансите. След което си зададе въпроса " какъв брой запас може да си разреши страната, в случай че частният бранш е извънредно конкурентен ".

Горанов означи, че цялата база данни на Национална агенция за приходите " е консистентна и това няма да попречи тя да извърша своите действия ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР