Пробивът в системата БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система) не

...
Пробивът в системата БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система) не
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Пробивът в системата БАЦИС не може да стане без вътрешни хора

Пробивът в системата БАЦИС (Българската акцизна централизирана осведомителна система) не може да стане без вътрешно присъединяване. Това сподели в предаването „ Тази събота” по bTV някогашният зам.-министър на финансите и водач на „ Нормална държава” Георги Кадиев.

Вчера стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов ще предложи външен одит на централизираната акцизна система на Митниците, като по думите му в секретния отчет на ДАНС няма съответни данни за закононарушения или отклонение на налози. Тази седмица Българска социалистическа партия изиска разсекретяването на документа поради подозрения, че системата на митниците не работи.

„ Със сигурност има присъединяване на вътрешни хора. Как може всички да влизат в тази система с една ключова дума? Всеки един митничар от всеки компютър, преносим компютър или телефон може да влезе в системата с една парола”, попита той.

--> „ Те са разкрили, че са изтрити записи, не могат да открият кой ги е изтрил, защото паролата е една”, добави Кадиев.

„ Освен това знаят, че нещо е изтрито, само че не знаят какво. Нямат втори сървър, на който да пазят същата информация”, сподели още някогашният зам.-министър.

Ударът е против финансовия министър Владислав Горанов, който минимум го заслужаваше, тъй като той е единственият министър, който събира пари, съобщи от своя страна Емил Димитров-Ревизоро, ръководител на комисията за наблюдаване на приходните организации и битката със сивата стопанска система и контрабандата.

„ Всички други се хвалят какъв брой повече пари са похарчили и са извоювали за личните си министерства и ресори, той е единственият, който събира, и в този момент той ще би трябвало да се оправдава за системи, решения и дейности отвън него”, добави Димитров.

Кадиев обаче не се съгласи, като уточни, че митниците са под шапката на финансовото министерство. „ Когато си министър, отговаряш за всички структури под теб”, сподели Кадиев.

„ В Агенция „ Митници” има две системи – БИМИС и БАЦИС. БИМИС е главната система, там е цялото митническо обслужване, в нея не съм чул да има проблеми. Проблемът, който в този момент слушам, е единствено и само в БАЦИС, която е разработвана сред Агенция „ Митници” и Национална агенция за приходите от 2012 година насам – социална поръчка за към 5 млн. лв., извоювана от българска компания. Отговорността е напълно на управлението на Министерството на финансите”, изясни още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР