Пробивът в дигата на шламохранилището в Перник е затворен и

...
Пробивът в дигата на шламохранилището в Перник е затворен и
Коментари Харесай

Кога ТЕЦ Перник ще има ново хвостохранилище?

Пробивът в дигата на шламохранилището в Перник е затворен и няма заплаха за жителите. Укрепителната работа по стената продължава, само че разлив към този момент няма, оповестява BTV. В момента стадионът там е затрупан с шлам – смес от изгорели въглища, употребявани от ТЕЦ-а, и вода. Все още се чакат резултати от инспекцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда, за това нечиста ли е река Струма.
Аварията обаче осветли остарял спор сред Топлофикацията и земеделското министерство.
Хвосторанилището обаче е в края на експлоатационния си живот, а към момента няма ново. От Топлоелектрическа централа „ Република “ още сутринта обявиха, че проект за градежа на ново за 30 млн. лева има от 2016г, само че той не е сбъднат и до през днешния ден.
Междувременно има над 10 наставления на ТЕЦ-а от районната екоинспекция. Съставени са и четири акта за нарушавания за 90 000 лв. по случая. За това описа Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Република “, Перник.
" Година и няколко месеца документите стояха в РИОСВ-Перник. Говорим от ноември 2016 година до февруари 2018 година След това от януари 2019 година до ден сегашен документите са в Министерството на земеделието, което би трябвало да вземе решение за преотреждането на няколко декара земеделска земя в земя за промишлени цели. Това нещо към момента не се е случило ", изясни в „ Тази заран “ Спасов.
Именно на територията на тази земеделска земя, която чака да бъде прекатегоризирана би трябвало да се построи по проект новото хвостохранилище.
Заради скъсаната дига Перник остана без топла вода
Според Министерството на земеделието обаче няма закъснение на документите. В края на 2018 година Топлоелектрическа централа „ Перник “ е входирал писмо с искане за създаване на ново вместилище. По него обаче е имало възражения, както и правосъдно дело, което забавило реализацията. Този месец следва ново разглеждане на предлагането.
" В края на 2018 година е входирано писмо от Топлоелектрическа централа „ Перник “ в МЗХГ. Същото не е прегледано, защото по направеното предложение за смяна на предназначението на земеделска земя е имало несъгласие от Сдружение „ Съседите-искаме правда “.
Възражението е изпратено до МЗХГ и до Върховен административен съд, вследствие на което съдът е образувал административно дело “, обясниха от ведомството.
" На 13 януари е входирано още веднъж предлагането от " Топлофикация ", а седем дни по-късно преписката е върната за доокомлектоване. На 29 януари 2020 година от сдружението още веднъж са входирали нужните документи по процедурата. На 27 февруари междуведомствената Комисия за земеделските земи е разгледала предлагането за смяна на предназначението на 517 993 кв.м земеделска земя. Процедурата е спряна, като е изтънчено мнение от Община Перник по отношение на предприемане на дейности за осъществяване на процедури по изменение на Общия организационен проект в сходство с утвърждения обстоен организационен проект. Изисканото мнение е по отношение на определяне на събитието, че показания обстоен организационен проект, влезнал в действие на 21 септември 2018 година, не подхожда на Общ устройствен план на Община Перник ", разясняват още от земеделското министерство.
След това на 19 март 2020г. с писмо изпълнителният шеф на „ Топлофикация “ е известен, че процедурата може да бъде продължена след осъществяване на изискването.
„ На 1 април тази година Община Перник е уведомила МЗХГ, че показва позитивно мнение за отчасти изменение на ОУПО, както и че е уведомила РИОСВ-Перник за установяване на процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. На идно съвещание на междуведомствената Комисия за земеделските земи, планувано за месец май, преписката на „ Топлофикация “ ще бъде включена в дневния ред за разглеждане “, разясняват от ведомството пред BTV.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР