Пробивът под Централна гара е обектът, който със сигурност създава

...
Пробивът под Централна гара е обектът, който със сигурност създава
Коментари Харесай

Голямата тапа в Кючука, която ще обезсмисли пробива на Централна гара

Пробивът под Централна гара е обектът, който сигурно основава най-големи главоболия в трафика в Пловдив, а кулминационната точка му ще настъпи със затварянето на Бетонния мост. Очаква се това да се случи до два месеца, като той ще бъде недосегаем най-малко за половин година.  Новата инфраструктура, в това число и пробива на гарата ще костват над 113 млн. лв., а всички неудобства са „ за положителното бъдеще ” по-късно.
Прочетете още
Очаква се пробивът да бъде приключен до края на годината, а през 2025 година ще тръгнат и колите по него, като това ще е нова връзка сред „ Южен ” и „ Централен ”. Дали обаче бъдещето ще бъде „ положително ”?

Безспорно най-голямото предизвикателство ще бъде организацията на придвижването след завършването на пробива и то от южната страна. В момента Община Пловдив освен, че е тотално неподготвена за бъдещето стартиране на пробива, а и е закъсняла най-малко с 4 години да го направи.

Към днешна дата Община Пловдив би трябвало да отчужди 28 парцела в карето към стадион „ Тодор Диев ” – по улиците „ Македония ”, „ Димитър Талев ” и „ Калиакра ”, с цел да може да построи съответна инфраструктура за потреблението на новата пътна връзка. Отделно повече от 3 години Община Пловдив не може да се разбере с НКЖИ и БДЖ за парцел от 5 дка на кръстовището на „ Димитър Талев ” с „ Македония ”. Парцелът е от витално значение за развръзките за колите при влизане и излизане от тунела на автогара „ Родопи ”. Той трябваше да бъде сменен за парцели,  нужни на НЖКИ за тяхната реорганизация на жп линиите, все пак до ден сегашен това съглашение го няма.



Така в края на 2024 година пробивът ще е  подготвен, а придвижването от южната страна на процедура ще бъде непроходимо.Бруталните тапи ще доведат до отбягване освен на зоната, само че и на пробива.

В градоустройствените проекти придвижването от пробива на гарата би трябвало да се уреди с огромно кръстовище зад стадион „ Тодор Диев ”, а ул. „ Македония ” и ул. „ Димитър Талев ” да бъдат четирилентови булеварди. Преди това би трябвало да има и построена южната дъга, като има  необятен бул. по ул. „ Акад.  Петър Динеков ” и „ Кукуш ”.  Видимо това освен не се е случило, а и мъчно ще бъде направено към този момент. Резервният проект, който се явява „ краткотраен ” е да се построи напълно еднопосочно придвижване в цялото каре, за това обаче е нужно най-малко построяването на кръстовището, както и възстановяване на инфраструктурата. Ако това не се случи в час пик тапата от южната страна на пробива, ще бъде толкоз огромна, колкото и при затварянето на Бетонния мост, а оборудване за 113 млн. лв. ще се окаже изцяло ненужно.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР