Пробив за Брекзит. След напрегнати маратонски преговори, Брюксел и Лондон

...
Пробив за Брекзит. След напрегнати маратонски преговори, Брюксел и Лондон
Коментари Харесай

В събота британският парламент ще гласува постигнатото споразумение за Брекзит

Пробив за Брекзит. След напрегнати маратонски договаряния, Брюксел и Лондон оповестиха, че са постигнали договорка за напускането на британците, в последния миг, тъкмо преди началото на срещата на водачите на страните - членки, които би трябвало да одобрят съглашението. Премиерът Борис Джонсън назова договорката отлична, а ръководителят на Еврокомисията Жан- Клод Юнкер я дефинира като " договорка за жителите и за мира ". Освен Брекзит, в дневния ред на срещата на върха са турската интервенция в Северна Сирия и започването на договаряния за присъединение към съюза със Северна Македония и Албания. България е показана от премиера Бойко Борисов.


Сделка за Брекзит има и това е добра вест - и за жителите, и за бизнеса. Това значи, че на 31 октомври няма да има неорганизирано и безредно овакантяване на Англия

Европейските водачи са умерени оптимисти, тъй като както сподели министър председателят Бойко Борисов " тази игра сме я играли няколко пъти ", имайки поради съглашението с Тереза Мей, което по-късно беше отхвърлено от английския парламент.

Сега още веднъж следва гласоподаване в английския парламент в събота. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин към този момент сподели, че ще гласоподава срещу съглашението.

Броени часове преди началото на срещата на върха Жан-Клод Юнкер написа в " Туитър ": " Където има воля, има и договорка - и ние я имаме ". Според него съглашението е заслужено и уравновесено. Председателят на Еврокомисията предложи на европейските водачи да го поддържат.
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия: Това е почтено, уравновесено съглашение, дава сигурност, до момента в който Брекзит основава неустановеност. Защитава правата на нашите жители и пази мира и стабилността на остров Ирландия. Няма да има граница на остров Ирландия. И единният пазар ще бъде предпазен. Сделката не е за нас, договорката е за хората и мира.
Също в " Туитър " Борис Джонсън разгласи " Имаме страхотна нова договорка, която ни връща контрола ".
Борис Джонсън, министър - ръководител на Англия: Силно се надявам в този момент депутатите в Уестминстър да се обединят и да осъществят Брекзит, да одобрят тази отлична договорка и да приключим с Брекзит без повече отсрочване, с цел да се концентрираме върху целите на британците.
Главният договарящ от страна на Еврокомисията Мишел Барние назова Брекзит " учебно заведение по самообладание " и приветства постигнатото съглашение и решението за ирландската граница.
Мишел Барние - синхрон: Постигнахме съглашение с английското държавно управление по отношение на излизането на Англия от Европейския съюз и бъдещите ни взаимоотношения. През миналите дни организирахме тежки, само че ползотворни диалози и ето го резултата.
Тази вечер европейските водачи евентуално ще поддържат съглашението, същото обаче не може да се каже сигурно за английския парламент.

В Брюксел преди срещата на върха английски жители съперници на Брекзит приканиха за нов референдум.

Другите значими тематики от срещата на върха са свързани с блокирането на започването на договаряния със Северна Македония и Албания. Франция блокира започването на тези договаряния. Засега няма знаци, че президентът Макрон ще промени позицията.

Очаква се и европейските водачи да одобряват и позиция за военната атака на Турция в Северна Сирия.
Бойко Борисов - министър-председател: Това ще бъде историческа неточност през днешния ден - да не ги пускаме дазапочнат договаряния. Ние имахте толкоз искания към тях, изключително към Северна Македония, само че не бихме си разрешили да ги спрем да стартират договаряния и по-късно решаваме противоречивите въпроси. Над 70 пъти можехме да ги спрем, само че това ще бъде тежък удар за народите в тези страни, на които просто им споделят - " вие не ставате в този момент ". В идващите 15 години съм уверен, че няма и да има подобен интервал ".Бойко Борисов - министър-председател: Ние сме подкрепяли Турция постоянно, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и по тази причина сме давали пари. Но до момента в който води война, военни дейности, аз не мога да я поддържа. Никаква взаимност не мога да имам за война, към никого, каквато и да е цената. За всичко друго сме ги подкрепяли - тъй като сме сътрудници в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската война и постоянно сме казвали " Ефенди, благодаря ". За войната не могат да чакат поддръжка, там гинат хора.
Срещата на върха продължава и на следващия ден с други значими тематики като многогодишната финансова рамка и климатичната зелена договорка за Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР