Пробив в акцизната система БАЦИС няма. Около това мнение се

...
Пробив в акцизната система БАЦИС няма. Около това мнение се
Коментари Харесай

Има ли пробив в акцизната система БАЦИС?

Пробив в акцизната система БАЦИС няма. Около това мнение се сплотиха представители на другите управляващи, които бяха изслушани изключително в понеделник (22 януари) в Народното събрание от Комисията по бюджет и финанси и тази по вътрешна сигурност и публичен ред.

"От една страна, ДАНС откри накърнимост на системата, само че от друга в хода на инспекцията бяха изисквани данни от всички компании, които са подписали сигнала. Нито един от огромните вносители и производители на гориво у нас не изнесе данни за очистване и манипулиране на записи от БАЦИС ", безапелационен бе основният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров акцентира, че няма занемареност, както и длъжностно или компютърно закононарушение. "Данни за такова твърдяно заличаване на записи или очистване, манипулиране на записи може и да изнасят представителите на асоциацията в телевизионните студия, само че нито пред ДАНС, нито пред прокуратурата са го създали ", съобщи основният прокурор, представен от "Фокус ".

Директорът на Агенция "Митници " Георги Костов добави, че за петгодишния интервал, в който БАЦИС работи, е регистриран растеж от 23.1% на приходите от данък в бюджета на страната. "През 2012 година приходите са над 4,4 милиарда лв., а тази година – над 4,9 милиарда лева Имаме 930 млн. лева растеж за петте години от началото на работата на системата ", разясни Костов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също сподели, че при инспекцията е оценена цялата налична информация, само че не са били установени нарушавания.

На друго мнение обаче е шефът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев. Според него единствено за половин година към 300 000 транзакции са били изтрити от БАЦИС, като опасности за сигурността е имало от самото начало от май 2013 година до настоящия миг.

"Нито в отчета на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, не се съдържа нито една от посочените в общественото пространство констатации за операции и осъществени престъпления във връзка с системата БАЦИС. Няма нито едно вмешателство в системата или диря от такова. Няма данни за 300 000 изтрити записи в БАЦИС. Имало е опасности, само че няма автентичен пробив. Проверката на ДАНС не е открила интервенция и застъпничество от най-високо политическо равнище за операции в акцизната система ", сподели на собствен ред ръководителят на комисията по публичен ред Цветан Цветанов.

И съгласно финансовия министър Владислав Горанов няма операция на акцизната осведомителна система. По негови думи през април 2016 година са били открити проблеми, само че те към този момент са отстранени

"Така се прави! Винаги се нападат най-успешните политики и находчивостта на левицата е за хвалба ", сподели Горанов за Българска социалистическа партия, която преди дни повдигна тематиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР