Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са

...
Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са
Коментари Харесай

Африканска чума у нас няма

Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са негативни, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.Той обаче предложи на стопаните, които имат домашни свине по най-бързия метод „ да си ги усвоят”. Всички нерегистрирани домашни дворове или стопанства с свине, да бъдат регистрирани по най-бързия метод, прикани Порожанов.

Земеделският министър направи ревизия на оградата, построена по българо-румънската граница в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кайнарджа”. 133 км от оградата към този момент са построени. Проблемът съгласно Порожанов е , че от румънска страна се провеждат гонки на диви прасета от ловци и това основава съществени предпоставки за влизане на диви животни в България.

„ За потребностите да не минават животните съм безусловно безапелационен, че от оградата има изгода. Затова вършим и обход, тъй че в случай че има някакво нарушение, да се вземат по най-бързия метод ограничения. Има въпреки всичко процедура по гонки на диви свине, ние сме я спряли при нас, изключително в пограничните региони, само че те основават предпоставки за напрежение измежду самите животни и благоприятни условия те да бягат в най-различни направления, в това число и в нашата посока”, съобщи Порожанов.

Огнище на африканска чума по свинете у нас няма, само че следва да се разбере по какъв начин Румъния ще се оправи с чумата, изключително в най-голямото си стопанство в Браила, в което има 140 000 животни.

По-рано стана ясно, че притежателите на инфектираните животни в село Тутраканци край Варна ще бъдат обезщетени по пазарни цени. До момента са умъртвени 65 животни в региона на първото огнище на африканска чума у нас. В село Тутраканци край Провадия беше доказано за съществуването на заболяването. Не всички те обаче са били регистрирани. Само за такива свине обаче ще бъдат изплащани компенсации.

Евтанизират прасета поради чума. Порожанов: Обезщетения ще има

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР