Пробите реагират и на маково семе И хранителни добавки реагирали

...
Пробите реагират и на маково семе И хранителни добавки реагирали
Коментари Харесай

Тестовете на КАТ отчитат хлорохинът като дрога

Пробите реагират и на маково семе

И хранителни добавки реагирали като наркотик на устройствата

Хлорохинът, считан за лек против ковид, ще бъде регистриран от полевите тестове на КАТ като приложимост на “метамфетамин ”.

Затова предизвестиха цивилен организации правната комисия в Народното събрание, която следва да прегледа предложенията за още по-сурови санкции за дрогирани шофьори, написа вестник Труд.

Като доказателство за изказванието си организациите ползват таблица от страницата на производителя и формален вносител на самото тестово устройство (немската компания “Draeger ”). “Няма нищо чудно в това, че тестовете на КАТ реагират на хлорохина като на метамфетамин, тъй като той е братовчед на амфетамините, както и на един от хормоните на любовта – фенилетиламина ”, разяснява лабораторният доктор Георги Тодоров.

“Тестовете на КАТ за опиати постоянно дават лъжливи резултати, те са единствено един скринингов инструмент. Затова постоянно по следствията се изискват и кръвни проби. Обикновено тестовете на КАТ реагират позитивно и на субстанции, които имат общи функционални групи с опиатите, за които се вършат пробите ”, коментира фармакологът Георги Момеков.

В сигнала си организациите предизвестяват, че казусът с хлорохина не е единствен. Апаратът на КАТ отчитал приложимост на “канабис ” и при потреблението на легални хранителни добавки и даже приложимост на “опиати ”, ако шофьорът е ял кифла с маково семе.

Освен това при замервания машината давала огромен брой подправени положителни и подправени негативни проби. Според Българското либертарианско общество казусът е, че нито една от посочените в Наредбата за тестването на водачи лаборатории не извършва международните стандарти за тестване на наркотични субстанции.

Патрулите на пътя улавят 5 вида наркотик

Проверяват аварирали и съмнителни шофьорите

Наркотестовете, които се употребяват от КАТ, са два типа на един същи производител – полеви тестове “Draeger DrugCheck 3000 ” и тест касети, които са за работа с апарат “Draeger DrugTest 5000 ”. Те улавят пет типа наркотици – марихуана, амфетамин и метамфетамин, кокаин, морфин и метадон. Проверките не са всеобщи, само че на тест задължително се слагат водачите при тежка злополука с потърпевши.

В останалите случаи е при подозрения на служителите на реда от патрула – когато видят неадекватен шофьор с разширени зеници, зачервени очи, нервни придвижвания, или някой, който наподобява като пийнал, а дрегерът за алкохол демонстрира 0.

Според българското законодателство шофирането под влияние на наркотични субстанции се санкционира със затвор до 3 години.

Вече има импортирани оферти от ГЕРБ присъдата да е до 5 г., защото сега всеобщият случай е присъдите да са условни.

Тъй като за полевия тест на КАТ се взема слюнка, прави се и кръвна проба, която се подлага на лабораторно проучване. В множеството случаи резултатите съответстват, защото въпросът е дали са използвани наркотични субстанции и отговорът може да бъде или Да, или Не.

В края на предходната година други депутати от ГЕРБ предложиха в закона да се запише наложително след проба на слюнката да се прави и кръвна проба. Чак откакто са подготвени резултатите да стартира наказателно произвеждане, а не директно след хващането от КАТ на пътя.

Мотивите са, че по този начин щяла да се изключи от наказателно гонене за групата от шофьори, употребявали опиати в по-дълъг интервал преди проверката и тази приложимост не е повлияла на реакциите им, до момента в който са зад кормилото.

Според депутати обаче данните от тестът на слюнката с полицейския “Draeger Drug Check ” са по-точни, защото приказват за по-скорошна приложимост и не водят до оневиняване на нарушители.

От КАТ отхвърлят да разясняват качествата на тестовете и показанията уредите, които употребяват, защото те са сертифицирани, минават постоянно на механически прегледи и не могат да се употребяват от патрулите, в случай че не са изправни.

Адвокат Светла Костенска:

Засичат и лекарства със „ зелена рецепта “

Тестовете, които употребява КАТ, реагират на тетрахидроканабинол (ТНC) – съставна част в доста от наркотичните субстанции, когато тя е над 2%. В техническия коноп – тя е под този % и не се хваща. Сходни са и резултатите от кръвните проби, изясни юрист Светла Костенска, работила по доста каузи, свързани с произшествия и приложимост на дрога.

“Засичат се и доста от медикаментите, изписвани с така наречен зелени рецептни, при положение, че съдържат над 2% ТНС. Мога да дам подобен образец с медикамените, които се употребяват от страдащи от епилепсия ”, сподели още юристката.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР