Пробите от водата, взети по поречието на река Марица, са

...
Пробите от водата, взети по поречието на река Марица, са
Коментари Харесай

Стана ясно има ли отклонения в пробите на водата в река Марица след Димитровград

Пробите от водата, взети по поречието на река Марица, са в норма и няма учредения за притестения от страна на популацията. Това заяви на брифинг регионалният шеф на Хасково и ръководител на Областния спешен щаб за деяние при бедствия доктор Стефка Здравкова след случая със гибелта на 28 крави и юници на частен фермер след водопой от канал на реката в землището на Димитровград през вчерашния ден следобяд и съмненията за отравянето на реката с химикали.

Въпреки това за предварителна защита всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград са прекратени. Взети са нови проби от ВиК и ще бъде изследвана така наречен "сурова вода ", посочи доктор Здравкова. След излизането на резултатите, което се чака в границите на днешния ден, поетапно ще бъде възстановявано водозахранването на общо 48-те обитаеми места в региона, които черпят вода от басейна на Марица, уточни тя. В тях влизат и общинските центрове Симеоновград и Свиленград.

По думите на регионалния шеф има подготвеност за неотложно разпределение на бутилирана питейна вода в засегнатите обитаеми места в идващите часове посредством кметовете на обитаеми места и БЧК. ВиК - Хасково към този момент е осигурила 5 водоноски за потребностите на двата общински центъра, които ще бъдат позиционирани също през днешния ден следобед, сподели шефът на вония оператор инж. Тодор Марков. Той осведоми, че общо 30 вододайни кладенци са били спрени поради изключителната обстановка.

БАБХ взе проби от кравите, починали след водопой от река Марица

Пробите на водата обаче от мястото, където е бил осъществен злощастния водопой, са предмет на досъдебното произвеждане и на този стадий не могат да бъдат оповестени, отговори на въпрос на публицисти доктор Здравкова. Тя добави, че в района следобяд е предстоящ министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който ще направи обход на течението на реката.

Освен този така наречен "северен колектор " на завода "Неохим " в региона няма различен източник, който би могъл да докара до надлежно замърсяване и гибелта на кравите. Това означи шефът на дирекция "Превантивна активност " в РИОСВ-Хасково Любомир Дайновски. Той обаче изрично е на мнение, че не може да става дума за резултат от промишлена повреда, а се касае евентуално за еднократно и локално изминал реагент.

Д-р Здравкова напомни, че се извъшват аутопсии от токсиколога проф. Бинев от Тракийския университет в Стара Загора, че са били взети взети проби от труповете на кравите, само че към момента не са излезли резултати или безапелационни изводи.

28 крави умряха след водопой от река Марица до Димитровград
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР