Пробите, добити от марсохода Perseverance на НАСА на повърхността на

...
Пробите, добити от марсохода Perseverance на НАСА на повърхността на
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА разкрива изненадващата геология на марсианския кратер Йезеро

Пробите, добити от марсохода Perseverance на НАСА на повърхността на Марс, разкриват геологията на кратера, на който учените подозират, че може да е имало микробен живот преди милиарди години. Те съдържат в това число някои изненади за естеството на скалата, която е налична там.

Пробите, получени от шестколесния роботизиран марсоход с размерите на кола, се съхраняват за бъдещо превозване до Земята за по-подробни проучвания. Това, което може да се каже за момента е, че скалата от четири разнообразни местоположения в кратера Йезеро (Jezero) е магматична – формирана от охлаждането на разтопен материал. Скалите също съдържат доказателства за смяна посредством излагане на вода, различен знак, че студеният и изсъхнал Марс в миналото е бил топъл и влажен.

Учените считали, че скалата, формирана преди към 3,5 милиарда години, може да е седиментна, формирана от тиня и пясък, отсрочени на дъното на езерото.

„ Всъщност не открихме никакви доказателства за седиментни скали там, където марсоходът е изследвал дъното на кратера, макар обстоятелството, че знаем, че в миналото в кратера е имало езеро и седиментът би трябвало да е бил отсрочен. Тези седиментни отлагания би трябвало да са ерозирали “, споделя геохимикът Кенет Фарли от Калтех, водещ създател на едно от четирите изследвания, оповестени в списанията Science и Science Advances, описващи геологията на кратера.

Perseverance се приземи на Марс през февруари 2021 година и от този момент интензивно работи в кратера Jezero, употребявайки набор от принадлежности, до момента в който учените изследват дали най-близкият планетарен комшия на Земята в миналото е имал условия, удобни за живот.

Марсоходът събира скални проби с размерите на тебешир за черна дъска в дребни тръби, които би трябвало да бъдат извлечени от галактически транспортен съд през 2033 година и донесени на Земята за по-нататъшно проучване, в това число за биосигнатури – знаци за живот.

Кратерът Jezero е необятен 28 благи (45 km), ситуиран навръх север от марсианския екватор. Изглежда, че регионът в миналото е бил несметен с вода и дом на речна делта, с речни канали, преливащи през стената на кратера, с цел да образуват огромно езеро. Учените подозират, че в кратера може да има микробен живот, като доказателства евентуално се съдържат в дъното на езерото или скалата на бреговата линия.

Perseverance в този момент събира проби в региона на делтата.

Установено е, че магмените скали на кратера са взаимодействали с водата, създавайки нови минерали и отлагайки соли, макар че тази вода явно е била изобилна или не е участвала доста дълго – евентуално подпочвена вода. Но съществуването на вода допуска, че това може да е била обитаема среда по това време, споделят откривателите.

„ Събрахме проби, които ще бъдат върнати на Земята, и те би трябвало да обезпечат сериозно доказателство за това какви типове организми, в случай че има такива, са обитавали скалите на дъното на кратера Jezero, когато са взаимодействали с водата “, споделя Ян Лиу, академик в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА и водещ създател на едно от проучванията.

Четирите проби са добити от две зони, едната наречена Seitah, а другата Maaz. Скалата Seitah наподобява се е образувала подземен посредством постепенно изстудяване на пълен пласт магма. Скалите Maaz може да са се охладили относително по-бързо в горен пласт подземна магма или след изригване на вулканичeн материал на повърхността. Така или другояче, всеки скален пласт, който в миналото е покривал тези области, от този момент е ерозирал или от вода, или от вятър.

Лиу споделя, че пробите от Seitah са едрозърнеста магмена канара, съдържаща минерала оливин, отбелязвайки, че три марсиански астероида, открити на Земята, имат сходен състав.

Изследването на пробите на Земята може да разкрие по кое време се е образувала скалата и да даде по-твърд отговор по кое време течна вода е съществувала на марсианската повърхнина. Водата в течно положение е основна съставна част за живота.

„ Разбирането по кое време и за какъв брой време климатичните условия на Марс са разрешили стабилността на течната вода е от централно значение за по-големите въпроси, които се опитваме да разгледаме с тази задача и връщане на проби – дали животът в миналото е съществувал на Марс, преди милиарди години “, споделя геохимикът и съавтор на проучването Дейвид Шустър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР