Пробита ли е системата за случайно разпределение на делата? Тези

...
Пробита ли е системата за случайно разпределение на делата? Тези
Коментари Харесай

Има ли манипулация при разпределението на дела, коментира Иван Гешев

Пробита ли е системата за инцидентно систематизиране на делата? Тези подозрения се появиха през вчерашния ден, откакто от прокуратурата оповестиха, че са почнали следствие за манипулиране на системата. Поводът - получен сигнал от шестима членове на Висшия правосъден съвет, в който се твърдяло, че даже човек със слаби компютърни умения може да разпределя съдии по каузи. За това има ли операция при разпределението на делата, пред NOVA приказва основният прокурор Иван Гешев.

„ Това дали е била пробита, ще каже с решителност назначената в хода на досъдебното произвеждане компютърно-техническа експертиза. Защото на предоставения IT одит на избрана компания е показан непълен достъп до централизираната система. Точно това наложи сътрудници от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и един представител на Прокурорската гилдия да алармират прокуратурата. В резултат на това беше формирано досъдебно произвеждане в СГП. Но това, което прочетох от отчета на одитиращата компания, се установи и удостовери напълно. Това значи, че все едно ние не сме имали система за инцидентно систематизиране на делата в продължение на 5 години. По създание - все едно не сме имали правораздаване. Това може да бъде съпоставено като ковид в правосъдната система ”, уточни Иван Гешев.

Смущаващите данни за разпределението на делата излезли нескрито след одит, поръчан от самия Висш правосъден съвет. Според основния прокурор в системата можело да обхванат и хора със слаби компютърни умения. „ Един човек с преносим компютър в Разград може да разпредели, което и да е дело и в който й да е съд. Да манипулира данни по какъвто желае метод, да трие данни и да не остават следи. Да отбелязва, че избрани съдии са в отпуск. Аз откровено се надявам слуховете, които циркулират от към 10 000 евро за разпределение на дело на съответен магистрат, да се окажат погрешни. Въпреки че като чета този IT одит, съм покъртен ”, уточни обвинител номер 1.

Системата работи от 5 години и е дело на компания „ Смарт Системс 2010 ”. Компанията не е измежду известните в IT бранша. Според Иван Гешев аргументите за казуса би трябвало да се търсят в предходни управленци от Висшия правосъден съвет и Министерството на правораздаването.

„ Защо хора, които приказват за конституционна промяна, за правосъдна промяна, за правдивост, за истина и защо ли още не, като господин Калпакчиев и като господин Христо Иванов са натискали без социална избрана компания да сътвори тази система. Защо тази система е фукционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази компания – неизвестно за какво, реализира активност, не желае пари за поддържането на тази система. По създание – безплатно е поддържала системата ”, попита Гешев.

Бившият член на Висшия правосъден съвет Калин Калпакчиев и Христо Иванов не бяха открити за коментар. Главният прокурор хвърли топката и към някои членове от сегашния състав на кадровия орган. „ Интересно ми е за какво господин Лозан Панов и присъдружните му дами от Висш съдебен съвет, доколкото чета протоколите през 2019 година, са се хвърляли като Матросов на амбразурата против това да се извърши техническа експертиза  на тази система за инцидентно систематизиране на делата ”, запита още основният прокурор.

Гешев разкри и какви ще са бъдещите дейности на прокуратурата. „ И тъй като това се е случвало 5 година, до момента в който ние сме били под мониторинг от Европейска комисия – българската прокуратура ще уведоми Европейска комисия за резултатите от досъдебното произвеждане ”, съобщи Гешев.

Висшият правосъден съвет ще разисква тематиката със инцидентното систематизиране на делата идната седмица. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР