Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат огромни ползи за човешкото

...
Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат огромни ползи за човешкото
Коментари Харесай

Храни с лактобацили

Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат големи изгоди за човешкото здраве. Те усъвършенстват работата на храносмилателната система, оказват помощ за битка с депресията и за вярното действие на сърцето. Има доказателства и за изгодите на пробиотиците за красива кожа. Пробиотици може да намерите в хранителни добавки, само че най-добре е да си ги набавяте от храната. Ето 11 храни с високо наличие на лактобацили, които са супер здравословни.

Кисело мляко

Няма по какъв начин да не сложим киселото мляко преди всичко в този лист с източници на лактобацили. Пословичната Лактобацилус булгарикус е една от бактериите, употребявани за производството на кисело мляко. За първи път е разпозната през 1905 година от българския лекар Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и създава млечна киселина, с помощта на която млякото се съхранява.

Следователно, хапвайте кисело мляко, с цел да си набавите нужната доза пробиотици. Киселото мляко въздейства удобно върху здравето на костите, усъвършенства кръвното налягане. При децата, киселото мляко може да помогне за справяне с диарията, провокирана от антибиотици.

Кефир

 Кефирът съдържа лактобацили

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Произвежда се посредством прибавяне на кефирни зърна в краве или козе мляко.

Кефирните зърна са композиция от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. На външен тип кефирните зърна наподобяват на карфиол. Напоследък известността на кефира стартира да се възобновява поради нови проучвания, които потвърждават изгодата на тази напитка и пробиотиците, които съдържа.

Кефирът усъвършенства здравето на костите, храносмилането и предотвратява някои инфекции. Той е измежду най-хубавите храни с лактобацили.

Кисело зеле

Киселото зеле е добре познато в българската кухня. Приготвя се като към зелето (нарязано или цяло) се накисва във вода, прибавя се сол (желателно е морска сол, в съответствие към 40 г на литър). Сместа би трябвало да ферментира, като за задачата би трябвало да се „ преточва “ през избран интервал от време.

Когато е готово, киселото зеле има солено-кисел усет. В допълнение към пробиотичните му изгоди, киселото зеле е богато на фибри, витамин C, B, K. Освен това е с високо наличие на натрий, желязо и манган.

Киселото зеле също съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са значими за здравето на очите.

Темпе

 Темпе

Темпе е обичаен соев хранителен артикул, произлизащ от Индонезия. То се прави с следена ферментация на соеви зрънца и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер.

Процесът на ферментация в действителност оказва изумителен резултат върху нутригените.

Соята е с високо наличие на фитинова киселина, растително съединяване, което нарушава усвояването на минерали като желязо и цинк.

Въпреки това, ферментацията понижава количеството на фитинова киселина, което може да усили количеството минерали, които тялото ви е в положение да всмуква от темпе.

Кисели краставички

Киселите краставички са краставици, които се консервират в марина от сол и вода (някои поставят и оцет). Ферментацията лишава време, употребявайки естествените лактобацили. В края на този развой, краставичките стават кисели. Киселите краставички са превъзходен източник на пробиотични бактерии, което покачва интензивността на хранителната система.

Киселите краставички имат ниско наличие на калории и са добър източник на витамин К.

Важно е да се означи, че краставичките, мариновани с оцет, не съдържат живи пробиотици.

Някои типове сирена

 Сирената са източници на лактобацили

Дотук огромна част от храните, които съдържат лактобацили, са ферментирали по един или различен метод. Оказва се, че и при сирената, които имат избран интервал на зреене, също се съдържат тези съвсем вълшебен бактерии.

Те оцеляват при някои типове сирена, в това число Гауда, моцарела, чедър и котидж.

Сирената имат висока хранителна стойност и са превъзходен източник на протеини. Те са богати на доста значими витамини и минерали, в това число калций, витамин В 12 и други

Пробиотичните храни са извънредно значими за здравето на индивида. Затова приемайте повече храни със наличие на лактобацили, с цел да подобрите работата на храносмилателната си система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР