"Проба - грешка" си остава запазената марка на сегашното управление.

...
"Проба - грешка" си остава запазената марка на сегашното управление.
Коментари Харесай

Заповеди, измерени с живачен термометър

"Проба - неточност " си остава запазената марка на настоящето ръководство. Този прийом се затвърди по време на изключителното състояние, продължава и откакто ситуацията мина към конюнктура. Съгласни сме, че епидемията носи изненади. За специалисти, лекари и ръководещи обстановката е нова и от време на време се постанова решенията да се трансформират в придвижване. Под натиска на насъбраното напрежение се позволяват и неточности и гафове. Но и парадоксът би трябвало да има някакви граници.

Демонстрираният блян да се угоди на всички очевидно отстрани всевъзможни опасения на властта за пик на епидемията и всеобщ мор. Лека-полека всичко се връща към нормалните си функционалности. Животът като че ли се възстановява. Нужна е нерешителност, но няма по какъв начин и вълкът да е утолен, и агнето да е цяло.

Сегашната изключителна противоепидемична конюнктура се крепи на четири заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. На четири стълба, по този начин да се каже, само че като че ли преждевременно издигнати и по тази причина малко криви и малко кухи като ги почукаш.

Кашляш или не - в болница

Ананиев наложи наложително болнично лекуване на всички хора над 60 години, които са инфектирани с COVID-19. Всичко хубаво, само че на 19 май стана ясно, че заповедта му е атакувана от четирима юристи. Оказва се, че в тарапаната министерството не е взело под внимание решение на Европейският съд по правата на индивида, съгласно което насилственото лекуване по Закона за здравето е еднакво на отнемане от независимост.

Необходимо е да се означи също, че разпореждането пристигна след многократни известия, че медиците у нас са на прага на силите си. Ако се беше сбъднал мрачният сюжет за пик на болестта у нас и то бе в действие, лечебните заведения щяха да се пръскат по шефовете от пациенти, някои от които даже нямат признаци на ковид.

В жалбата на юристите до Върховния административен съд ясно е посочено, че министерската заповед е оскъдна, тъй като жестоко опонира на Конституцията, на Конвенцията за правата на индивида и на Закона за здравето.

Случи се предстоящото. Без коментар от страна на здравното ведомство, без негова позиция, заповедта просто бе поправена по най-бързия метод и оповестена в новия й тип на неговия уебсайт.

Вярно е, че сегашният здравен министър не е доктор, единствено че къде са специалистите зад него, къде е техния разбор и оценка? Вече се убедихме, че у нас надали не всеки втори доктор е на ти с вирусологията и има самочувствието да дава препоръки наляво и надясно. Но въпреки всичко би трябвало да се знаят поне и разпоредбите, с цел да не ставаме за срам.

В плен на "нищожни " заповеди

На 18 май Върховният административен съд разгласи за оскъдна и друга заповед на Кирил Ананиев. С нея той беше позволил авансово осъществяване на заповедите си по отношение на карантинните ограничения по време на изключителното състояние. Делото бе заведено по тъжба на мъж, завърнал се от чужбина, който поради 14-дневната карантина не съумял да се върне на работното си място във Англия.

На процедура в съда бяха атакувани елементи от четири заповеди. Те се отнасяха до слагането под карантина на лица, пристигнали в страната от избрани държави; събирането и визитата на повече от двама възрастни: продължаването на работата на стопанските обекти при избрани изисквания; изискванията за работа на водачите на тежкотоварни автомобили; въвеждането на възбраната за посещаване на паркове и основаването на КПП-та с условия за прекосяването им. Според правосъдния състав обаче министърът не е способен да се произнася по въпроса дали да има авансово осъществяване на общи административни актове. "Предварителното им осъществяване е планувано в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган ", написа в определението на съдиите.

След анулацията на изключителното състояние множеството от посочените заповеди към този момент не са в действие. Но излиза, че без значение от тяхната незаконосъобразност, в границите на два месеца, хората са били глобявани за неспазването им.

Колкото и да е необичайно, решението на Върховен административен съд мина някак си апропо. Така или другояче, ограниченията не престават да се разхлабват. На 25 май отпада и наложителната карантина за българските водачи на товарни коли, завърнали се в страната, а от 1 юни ще пътуваме свободно до Сърбия и Гърция.

На кого да имаме вяра?

Отварянето на парковете, моловете, фитнес залите и заведенията беше последвано и от решение за отваряне на детските градини и яслите. Част от работещите там проведоха подписка срещу тази крачка. Аргументът им бе, че личният състав в тези заведения спада най-вече към рисковите групи. Само че под натиска на родителите, някои от които към този момент са изразходили годишния си заплатен отпуск, отварянето на детските градини въпреки всичко бе позволено. После пристигна следващия брифинг в Министерския съвет и какво се получи? Забавачките към този момент ще одобряват деца, само че здравният и просветителният министър посъветваха родителите да оставят децата си у дома. Казано другояче "Каквото желаете, това правете, само че по-добре недейте да го вършиме ".

Та на по кое време в този момент да имат вяра бащите и майките - на Мутафчийски от това изявление, на Мангъров или на оня ортодонт от Националния действен щаб? Да, учителите ще са с маски и шлемове. Да, ще има отдалеченост сред обособените групи, а сред самите деца?

Съзнавайки може би родителските терзания и пробвайки се да ги понижи, здравният министър блесна с нова имитация - при връщането на децата в детските градини температурата им щяла да се мери с живачен термометър, защото на всички ни било ясно, че електронните не отчитали вярно. Хората в обществените мрежи всеобщо бяха туширани. Живачните термометри у нас са оповестени за рискови и не се продават в аптеките от години. Лекарите също употребяват електронни.

На идващия ден Ананиев се появи в утринните телевизионни блокове и изясни, че се е объркал - живачните термометри са рискови и "вече са в предишното ".

Едно нещо би трябвало да му се признае на здравния ни министър - наподобява мирен, доброжелателен и културен човек. А и е финансист, не е доктор. Как обаче с неточните електронни термометри в този момент ще разберем дали освен децата, а и цялата нация, дружно с ръководещите, няма температура?.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР