Проактивната политика на френското председателство на ЕС е добре дошла

...
Проактивната политика на френското председателство на ЕС е добре дошла
Коментари Харесай

Пендаровски призна за френско предложение за спора с България

Проактивната политика на френското председателство на Европейски Съюз е добре пристигнала и би могла да способства за намирането на решение, което да помогне страната да стартира по-бързо договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това обявиха от кабинета на президента на районен съд Македония Стево Пендаровски по отношение на появилата се информация за ново предложение на Франция за решение на разногласието сред София и Скопие.

„ Френската република, като настоящ ръководител на Европейски Съюз разгласи засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно активността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно равнище, не са нов опит за пробив, а са изцяло в сходство с заявените цели във връзка с европейското председателство. Целта на всички дейности е да се направи крачка напред в разговора с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, оповестена за последната седмица на този месец в Брюксел”, се споделя в известие на президентската канцелария.

По въпроса за включването на българските оферти в преговорната рамка, позицията на Пендаровски е, че във връзка с районен съд Македония не трябва да се позволява казус и в преговорната рамка да бъдат включени въпроси, които засягат въпросите на идентичността и не са част от европейското законодателство. „ Преговорната рамка, която Европейски Съюз ще одобри, би трябвало да бъде утвърдена и от нашата страна, след което официално би почнал процесът, който ще докара до начало на договарянията за присъединение към ЕС”, обявиха от кабинета на македонския президент.

БГНЕС още заяви във вторник, че на последния съдружен съвет на 27-ми май е обсъждана обща аудиенция на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в съдружния съвет там се очаквало да бъде утвърдено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз. Българският държавен глава отхвърли през днешния ден опцията да взе участие в такава среща. " Няма прогрес по откритите въпроси сред София и Скопие, по тази причина няма условия за моя аудиенция в Париж при президента Макрон. Искам да видя действителни резултати. Оценявам ангажираността и напъните на нашите европейски партньори”, сподели президентът Румен Радев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР