"Про 7" излъчи репортаж от традиционния пазар за булки в

...
"Про 7" излъчи репортаж от традиционния пазар за булки в
Коментари Харесай

България: да си вземеш булка на пазара

"Про 7 " излъчи репортаж от обичайния пазар за булки в Стара Загора.

Тя се споделя Роси, скоро е навършила 18 години и ѝ е време да се задоми. Момичето живее в старозагорското село Оризово и е от рода на ромите калайджии. Тази малцинствена група наброява към 18 хиляди души, които са разпръснати из цяла България. Калайджиите живеят по свои лични правила: младите девойки остават в дома на родителите си до момента в който не се омъжат, предбрачният секс не е разрешен, тъй като на сватбата си би трябвало да са девствени. Роси и две години по-голямата й сестра Пепа са напуснали учебно заведение, когато са били на 15. Прекалено огромен е бил рискът те да станат малолетни майки. Двете девойки към този момент са пълнолетни, само че нямат право да работят - не и преди да са се омъжили. Другото изискване е брачният партньор да даде единодушието си жена му да работи. Неомъжените девойки не могат също и да карат кола - чак откакто се задомят получават това право. Често Facebook и смарт телефонът са единственият им прозорец към света, защото при ромите калайджии младите неомъжени девойки рядко напущат дома - и в никакъв случай сами.

"Всичко ни е неразрешено, в никакъв случай не можем да оставаме сами. Родителите ни се опасяват да не се срещаме скрито с момчета. Дори когато излизаме единствено с девойки, майка ни идва с нас - като придружителка ", споделя Роси пред камерата на немската телевизия.

Цената на свободата



Но не на всички места в България това е по този начин, се споделя по-нататък в репортажа, който ни води на 300 километра пò на изток, с цел да ни срещне с една връстница на Роси от Оризово - 18-годишната Лили от Варна. Тя също живее с майка си, само че по напълно други аргументи - с цел да икономисва средства. Наемите в морската столица на България не са по никакъв начин ниски - вървят по към 5 евро на квадратен метър. Лили споделя, че множеството нейни връстници живеят при родителите си чак до момента в който не им се наложи да се реалокират в различен град, да вземем за пример с цел да следват. Щом спести малко пари, 18-годишната студентка по стопанска система счита да се изнесе и да заживее дружно с приятеля си. Това, че Лили има другар, не е никакъв проблем за майката на момичето. Точно противоположното - тя откровено се радва, че щерка ѝ си има другар. Дори по този начин е по-спокойна за детето си.

В тази връзка в репортажа се напомня, че България е измежду страните от Европейски Съюз с най-висока престъпност. Малко млади девойки се престрашават късно вечер да излизат сами. Затова шофьорската брошура и колата на майка ѝ са доста значими за Лили. Така тя се усеща по-сигурна и по-свободна да излиза. Но тази независимост си има своята цена - един литър бензин в България коства 1,05 евро, което прави горивото скъпо за стандарта в България, се споделя още в репортажа. За разлика от Роси от рода на калайджиите, Лили сама може да взема решение дали да работи или не. Като продавачка в магазин за часовници тя печели към 200 евро на месец, което по никакъв начин не е зле за България, където междинният приход е от порядъка на 570 евро. "Всички мои другари работят, и аз не желая да бъда изключение. Някак си не е редно на моята възраст да разгадавам единствено на майка ми. Тук става въпрос и за отговорност ", споделя момичето от Варна.

Патриархален свят



Обратно към ромите калайджии от Оризово: там работят единствено мъжете, а в тяхната общественост се женят единствено между тях. Тази традиция води началото си от епохи - с това калайджиите целят да се запазят като етническа група без непознати въздействия. Не са редки и браковете сред родственици. Избирането на сътрудник нормално става на годишния пазар за булки. А в случай че девойката е девствена, както се чака от нея, фамилията на жениха заплаща положителни пари за нейната непорочност.

А какво е разрешено на момчетата от групата на калайджиите? Исус, който е братовчед на Роси и Пепа, споделя, че може да спи с дами, само че най-после би трябвало да се ожени за калайджийка. В противоположен случай родителите му ще го изхвърлят от вкъщи.

Във Варна 18-годишната Лили въобще не може да си показа да води подобен живот. "Това не е обикновено в 21-ви век, не го утвърждавам ", споделя студентката, която е излязла да вечеря с приятеля си. Контрастът сред двете девойки надали може да бъде по-голям: до момента в който Лили от Варна се любува изцяло на своето пълноправие, Роси от Оризово е строго защитавана и държана в изолираност. Патриархалният свят на ромите калайджии се отличава с класическо систематизиране на функциите. "Така е устроена нашата общественост - мъжът изкарва парите, а дамата се грижи за него като се прибере вечер - поставя масата, прави му салата, сипва му ракия и така нататък По този метод тя показва уважението си към него ", споделя бащата на Роси и Пепа.

Традиционно и съвременно



При калайджийте и на дамите им е разрешено да пият алкохол. Но съвсем никой не го прави - счита се, че пиенето не подхожда на дамите. На друго мнение е компанията от Варна - след вечерята Лили и приятелят ѝ ще отидат на бар, където няма да се мине без алкохол. В България потреблението на алкохол е позволена след навършването на 18-годишна възраст.

В Старозагорско Роси и Пепа се готвят за най-важния ден от годината - пазара за булки. Казват, че родителите им не ги слагат под мощен напън бързо да си намерят мъж. Но доста други млади девойки нямат техния шанс и постоянно биват омъжвани принудително. Преди да излязат на пазара, Роси и Пепа си боядисват лицата в бяло, като употребяват подобаващ грим. За девойките с тъмна кожа никой не дава положителни пари, споделят им циганки, изясняват двете. Две хиляди млади момчета и девойки, претенденти за сватба, се чакат тази година на пазара за булки в отстоящия на 50 километра регионален град Стара Загора. Ако двете девойки си намерят подобаваща партия, след една седмица фамилиите им ще се срещнат, с цел да уговорят всичко. Самите девойки не вземат решение нищо сами. Могат единствено да се надяват, че този ден ще сложи началото на техния нов живот.

Материалът е оповестен тук

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР