Призракът на Киев, който се превърна в една от легендите

...
Призракът на Киев, който се превърна в една от легендите
Коментари Харесай

Призракът на Киев е загинал във въздушна битка

" Призракът на Киев ", който се трансформира в една от легендите на войната в Украйна, е умрял във въздушна борба предишния месец, оповестяват от The Times. Твърди се, че той е свалил 40 самолета.

29-годишният майор Степан Тарабалка, татко на едно дете, е погубен, откакто неговият МиГ-29 е свален на 13 март, до момента в който се бие с " поразяващи " противников сили, съгласно локални източници.

Украински източници са удостоверили пред " The ​​Times " самоличността на водача и гибелта му, пише dnes.bg. Те споделят, че шлемът и очилата му се чака да бъдат продадени скоро на търг в Лондон, макар че не дават повече детайлности.

" Призракът на Киев " закупи популярност, откакто украинското държавно управление разгласява видео в Twitter, показващо усещането от майсторството на водача, потвърждавайки, че е свалил шест съветски самолета още в първия ден от нашествието.

" Хората го назовават ​​ " Призракът на Киев ". И вярно – този ас на UAF [украинските военновъздушни сили] господства в небето над нашата столица и страна и към този момент се трансформира в призрачен сън за нахлуването на съветски самолети ", се споделя в него.

Украинците в обществените медии приветстваха водача като " воин " и " ангел страж ", макар че самоличността му се пази в загадка. Това докара до спекулации, че историята е мит, предопределен да увеличи морала в народа по време на войната. Украински източници обаче останаха безапелационни, че той е същински.

На 11 март, два дни преди гибелта на Тарабалка, Генералният щаб на Украйна разгласява друга фотография на " Призрака ", седнал в кабината на своя аероплан МиГ-29, въпреки и с лице, срито от шлема и кислородната маска. Кадърът беше с обръщение до руснаците: " Здравей, окупатор, пристигам за твоята душа! "

Тарабалка, който е от работническо семейство, е роден в дребното село Короливка, Западна Украйна. Завършил е Харковския народен университет на военновъздушните сили. Според локални известия той умира на 13 март във въздушен пердах с руснаците. Той оставя след себе си брачната половинка Оления и осемгодишния им наследник Ярик.

Тарабалка посмъртно е награден с най-големия орден на Украйна за смелост в борба, Орден " Златна звезда " със званието Герой на Украйна.

Украйна твърди, че е унищожила общо 189 съветски самолета, 155 хеликоптера и 229 дрона от началото на спора, макар че тези данни не са доказани. Според някои сметки се твърди, че Тарабалка персонално е виновен за 40 от тези достижения, евентуално даже и повече.

След гибелта му родителите му дадоха изявление за NPR, в което майка му Нахталия разказва по какъв начин той е гледал по какъв начин самолети МиГ прелитат над къщата му и в ранна възраст. Именно тогава е решил, че повече от всичко желае да бъде военен водач.

" Той постоянно гледаше парашутистите в техните въздушни учения, бягаше в тяхната посока, с цел да се опита да види къде са кацнали. От ранно детство той постоянно е мечтал за небето, с цел да лети по-високо от облаците ", споделя тя посредством преводач.

След като приключва летателното учебно заведение, той прелета над селото и наклонява крилата на своя МиГ-29 като привет.

" При всяка опция той летеше покрай нашата къща и правеше дребен пилотаж. Вички в селото, всяка къща и всички села в близост знаеха, че Степан лети ", споделя тя.

Баща му Евон е строителен служащ и родителите му прекарваха огромна част от годината в Португалия, пробвайки се да си изкарват прехраната. Евон споделя, че украинските военни не им дават никакви детайлности за последния полет или гибелта му.

" Знаем, че е летял на задача. И е извършил своята задача. Но не се е върнал. Това е цялата информация, с която разполагаме, в действителност ", добавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР