Призовки и наказателни постановления ще влизат в сила, ако бъдат

...
Призовки и наказателни постановления ще влизат в сила, ако бъдат
Коментари Харесай

Важно за шофьорите! Нова промяна за известията за глобите и срока за плащането им

Призовки и наказателни постановления ще влизат в действие, в случай че бъдат залепени на входната врата на дома или офиса на нарушителя и 7 дни той не реагира. Това планува една от многото промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), оповестени за публично разискване. Ако правилото влезе в действие, според него ще могат се лепят и известията за електронни фишове на КАТ с санкции за превишена скорост, написа „ Труд “.
В момента те се връчват персонално от чиновници на Министерство на вътрешните работи с таблети на пътя, по пощальон или по пощата с противоположна квитанция, само че постоянно не стигат до притежателя на автомобила, сниман с камери.
Промените в Закон за административните нарушения и наказания плануват всеки жител да показва по едно и също време и непрекъснат, и сегашен адрес. Призоваването може да става и по месторабота.
Създава се и опция на хората и компаниите да посочат, че желаят наказателните им постановления да бъдат изпращани до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване на Единния портал за достъп до административни услуги по Закона за електронно ръководство.
“Честитките” могат да се връчват от чиновник на институцията, съставила акта, или да се изпращат с противоположна квитанция посредством компания, лицензирана за пощенски услуги.
Връчителят би трябвало да съблюдава няколко условия. Ако известието е за физическо лице, призовкарят би трябвало да посети два пъти сегашния му адрес, като единият път е наложително в почивен ден. В случай, че не го е разкрил, следва да направи едно посещаване на непрекъснатия му адрес и едно на адреса по месторабота. Ако носи уведомление за едноличен търговец, юридически лица и неперсонифицирани сдружения, би трябвало да направи две визити на адреса на ръководство през 7 дни в работно време.
Едва тогава “честитката” може да се залепи на входната врата, като за визитите и самото залепване се прави протокол, а за дата на връчване се смята тази на последното посещаване на адреса. Тези правила по Закон за административните нарушения и наказания обаче ще се ползват в случаите, когато със специфичен закон не е очакван различен ред за връчване.
Друга от предлаганите промени в Закон за административните нарушения и наказания за първи път предлага правилник за възнаграждение на заплащане на един юрист или юрист при положение, че атакуваното с техни услуги наказателното разпореждане бъде анулирано от съда. Сумата ще е за сметка на бюджета на органа, издал анулирания акт в размер, избран от съда.
Ако заплатеното заплащане за юрист е прекалено съгласно действителната правна и фактическа трудност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, само че не по-малко от минимално избрания размер в Закона за адвокатурата.
Подготвя се е въвеждане в Закон за административните нарушения и наказания на кратко правосъдно произвеждане в случаи, че наказателното разпореждане е обжалвано единствено в частта за типа или размера на административното наказване и нарушителят признава обстоятелствата, изложени в наказателното разпореждане и е склонен да не се събират още доказателства.
В плана за промени в Закон за административните нарушения и наказания се позволява съглашение сред наказващия орган и нарушителя. При такава случаи размерът на санкцията се дефинира на 80% от минимума. Например – в случай че наказването по закон е от 100 до 300 лева, сумата следва да е 80 лева, като се уточни и какъв е размерът без съглашение – да речем 200 лева, обясниха адвокати. Нарушителят се задължава да не апелира и да заплати в 14-дневен период. Ако не се издължи, тогава съглашението не влиза в действие и той ще дължи избраните 200 лв..
Споразумение не може да се подписа, в случай че в едногодишен период прегрешилият е осъден за същото действие, в случай че то съставлява закононарушение – да вземем за пример шофиране с над 1,2 промила алкохол.
Промените в Закон за административните нарушения и наказания включват и по-общо предписание за заплащане на 80% от санкцията при положение, че в 14-дневен период тя не е обжалвана и е издължена. В момента такова се ползва за електронните фишове на КАТ, които до 2 седмици се заплащат на 70% от избраната санкция по Закона за придвижване по пътищата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР