Призоваваме цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на

...
Призоваваме цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на
Коментари Харесай

Патриотите бранят Света София

Призоваваме цялата културна общност да се опълчи на поругаването на Света София, а турската страна да спре този неприличен акт, поредна груба проява на ислямистките искания на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия Изток ". Това прочете в декларация от името на " Обединени патриоти " Красимир Богданов във връзка предстоящото решение на турския съд дали превръщането в музей на някогашния храм Света София в Истанбул през 1934 година е нелегално.

Богданов акцентира, че това решение отваря пътя към повторното оповестяване на православната катедрала в джамия.

Той напомни историята на храма, като уточни че Света София 900 година е била централен храм в православния свят, а през 1453 година я трансформират от визайнтийска черква в джамия. През 1934 година Мустафа Кемал Ататюрк афишира храма за музей.

" Днес Света София е част от международното културно завещание и един от най-посещаваните монументи в Турция. В нея са непокътнати детайлите и от двата интервала на същестуването й. Различни турски групи се борят за превръщането й в джамия. Постигнатото от Ататюрк е напът да бъде ликвидирано ", уточни Богданов, представен от Дарик.

" Обединени патриоти " осъждат похищението над международното културно завещание, повторното преобразяване на най-големия православен християнски монумент Света София в джамия. Приемаме този метод за неевропейски, чертаещ разграничителни линии и създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на кръстоносните походи и всеобщата ислямизация. Осъждаме този метод, демонстриран от страна, с претенциите да бъде призната в Европейски Съюз ", заключи депутатът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР