Призовавам всеки българин, който наистина иска да помогне на Украйна,

...
Призовавам всеки българин, който наистина иска да помогне на Украйна,
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Защо се дразнят от Петков?

Призовавам всеки българин, който в действителност желае да помогне на Украйна, да подари като мен една заплата. Време е фейсбук постовете да се трансфорат в средства за Украйна – това написа министър председателят Петков във Facebook и избухнаха бурни мнения

Има доста несъгласни. Защо? Отговорите дава Иван Бакалов в

Това е верен метод – откриваш фонд за дарения. Който желае дава дарения, който не желае – не дава. Купуваш с парите оръжия, каквито част от обществото желае ние като страна да дадем на Украйна. Иначе излиза, че тези, които желаят да даваме оръжия на Украйна, желаят да го вършат за сметка и на тези, които не желаят да даваме.

Премиерът Петков засегна мъчителен въпрос – разделянето на българите по въпроса за Украйна. Една част изрично не желаят да се дават оръжия, а единствено филантропична помощ. Някои упорстват на неутрална позиция на страната или са неуверени за подкрепяне с оръжия – единствено леки, без самолети, танкове. Други симпатизират искрено на Русия, оправдават нахлуването на войските й там.

Една част са ястреби войнолюбци. Искат да дадем на Украйна самолети, танкове, ракети и всичко, каквото имаме. Войната да се усили до победа на Украйна. Отказът е срам и значи заемане на страната на Путин. Него би трябвало да го бият, единствено танкове и самолети не доближават. Зеленски споделя, че войната може да продължи 10 години. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин дава обещание още доста военна помощ за Украйна, с цел да отслаби по този начин Русия, че тя да не може да прави повече такива неща.

Как ще се отрази това на България? У нас коя група ще надделее? Държавата е затруднена да взима безапелационни решения (също както по въпроса за Македония), тъй като няма единение на българите. Те са съставили държавно управление от четворна коалиция. Една част („ Демократична България”) изрично желаят да се даде военна помощ на Украйна. Същата решителност след разправии в Народното събрание изрази и водачът на „ Има подобен народ” Слави Трифонов. Българска социалистическа партия са срещу даването на военна помощ, единствено филантропична.

„ Продължаваме промяната” балансира, държи европейска позиция, само че е по-умерена и се пробва да резервира обединението. Извън обединението парламентарните партии също са разграничени – ГЕРБ са за предоставяне на оръжия, „ Възраждане” – не.

И в Европа има различия, някои страни като Унгария дават леговище за бежанци, филантропична помощ, само че не военна. Други избират да не подкрепят с тежки оръжия. И в Германия има различия за това каква помощ да се дава на Украйна. И Франция и Германия оказват помощ, само че се пазят по никакъв метод да не се въвлекат в спора като страна. Рискът от ескалация е висок, изяснява Макрон в изказвания пред публицисти след преизбирането му. Всяка страна сама взема решение по какъв начин да оказва помощ, само че във връзка с нахлуването на Русия в Украйна има европейско единение, споделя той.

Какво да прави България? Заела е европейска позиция против войната, а въпросът каква тъкмо помощ да се даде на Украйна се трансформира във вътрешно политически. И партии се замерят с обвинявания в путинизъм. И това се трансформира в по-голям въпрос от тежките вътрешни проблеми за България, провокирани от инфлацията след коронавирус епидемията и нарушеното доставяне с горивата и международната търговия заради войната.

Италианският министър председател Марио Драги споделя на италианците, че може да се наложи да избираме сред климатик през лятото или да помогнем на украинците.

Между какво да избират българите? Лятото ще го преживеят, потреблението на ток е ниска, а нашенецът може и без климатик. Но есента, в случай че на българите ни се наложи да избираме сред отопление и оказване на помощ за Украйна с оръжие, наказания и гостолюбие за още бежанци, вътрешнополитическата картина ще се промени напълно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР