Призова всички държави да осъзнаят случващото сеКремъл отново подчерта, че

...
Призова всички държави да осъзнаят случващото сеКремъл отново подчерта, че
Коментари Харесай

Песков: Киев създава ядрена заплаха за Европа

Призова всички страни да осъзнаят протичащото се
Кремъл още веднъж акцентира, че украинските сили обстрелвят Запорожката АЕЦ

Русия ще продължи разговора с МААЕ, която си прави работата

Важно е всички страни да осъзнаят, че с обстрелите на Запорожката АЕЦ Киев основава опасност за нуклеарната сигурност. Това съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Много е значимо всички да гледат трезво на протичащото се и да си дават сметка, че украинските въоръжени сили правят обстрели на атомната централа, правят дейности, които съставляват опасност за нуклеарната, екологичната и други сигурност за големи територии. Това не може да не провокира нашата изключителна угриженост ”, уточни Песков.

Думите му пристигнаха след масираните обстрели на Запорожката АЕЦ през уикенда, при които бяха развалени част от постройките и оборудванията на централата, само че не бе регистриран теч на радиация. Русия упреква за обстрелите Украйна, която пък на собствен ред хвърля виновността върху Москва, която управлява централата от март.

Междувременно Международната организация за атомна сила (МААЕ), която има четирима свои специалисти в Запорожката АЕЦ, увери, че няма непосредствена опасност за сигурността на централата. Преди това МААЕ акцентира, че обстрелите съставляват риск за АЕЦ-а и прикани “който и да стои зад тях, да ги приключи ”.

“Москва съжалява, че МААЕ не е упълномощена да уточни кой тъкмо обстрелва Запорожката АЕЦ ”, сподели още Песков. Той добави, че “МААЕ си прави работата ”, похвали организацията, че “потвърждава, че тези офанзиви съставляват опасност за централата ” и увери, че Русия ще продължи разговора с МААЕ.

Според Песков е належащо е “да се изиска от Украйна да изтегли тежкото въоръжение от АЕЦ-а, да спре обстрела є и да спре да заплашва европейския континент ”.

Говорителят на Кремъл означи, че “няма значителен прогрес ” в разискването на основаването на зона за сигурност към АЕЦ-а, за каквато упорства и МААЕ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР