Признават още осем вещества за опасни на работното мястоЗащитата на

...
Признават още осем вещества за опасни на работното мястоЗащитата на
Коментари Харесай

ЕС разшири списъка на канцерогенните химикали

Признават още осем субстанции за рискови на работното място

Защитата на служащите от канцерогенни химични субстанции може да предотврати 100 хиляди смъртни случая от рак през идващите 50 години

Европейският парламент и Съветът реализираха през вчерашния ден съглашение по второто предложение на Комисията да бъде уголемен описът с приетите канцерогенни химични субстанции на работното място.

С това съглашение още 8 канцерогенни химични субстанции ще бъдат обхванати от Директивата за канцерогените и мутагените, в това число отработените газове от дизелови мотори, оповестиха от Брюксел.

„ Днес направихме още една значима крачка за отбрана на служащите в Европа от ракови болести, свързани с работата. Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът реализираха съглашение по законодателство, което обгръща още осем канцерогенни субстанции, в това число отработените газове от дизелови мотори “, съобщи Комисарят по заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата подвижност Мариан Тейсен.

Споразумението ще подсигурява по-добра отбрана за повече от 20 милиона служащи в Европа. От него ще се възползват най-много служащите в химическата, металургичната и автомобилната индустрия, професионалните водачи, строителните служащи, докерите и складовите служащи.

В същото време то ще опрости вътрешния пазар и ще го направи по-справедлив, като се обръща изключително внимание на помощта за дребните предприятия и микропредприятията в спазването на разпоредбите за здраве и сигурност, заключи Тейсен.

Споразумението ще бъде показано на Комитета на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР) за утвърждение. След като непрекъснатите представители на страните членки потвърдят съглашението, то ще бъде гласувано по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

С потвърждаване на съглашението ще се отвори пътят за действителни промени и попречване на над 100 000 смъртни случая на рак през идващите 50 години, уточни Тейсен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР