Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизикът

...
Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизикът
Коментари Харесай

Почина един от най-големите умове на нашето време - Стивън Хокинг


Признатият за един от най-големите мозъци за времето си астрофизикът Стивън Хокинг умря на 76-годишна възраст.

Той боледуваше от амиотрофична латерална склероза и съвсем единственото нещо от тялото му, което работеше, бе мозъкът. Заболяването го бе привързало към инвалидна количка повече от 40 години.

Британският академик умря в сряда, оповестиха неговите деца в особено официално съобщение.

"Ние сме надълбоко натъжени от гибелта на нашия обожаван баща". "Той бе огромен академик и невероятен човек, чиито писания ще живеят още доста години", написаха децата му Лъки, Робърт и Тим в текста, оповестен от английската Прес асосиейшън и Агенция Франс Прес.

Прилепен за инвалидния стол и говорещ посредством компютъра, Стивън Хокинг, който умря в сряда на 76, бе посветил живота си, с цел да разкрие тайните на Вселената. Той съумя да разпространява своята просвета дотам, че самият той стана звезда.

"Сигурен съм, че моето увреждане има нещо общо с моята персона. Хората са очаровани от контраста сред доста ограничавания ми физически потенциал и извънредно необятното естество на вселената, че уча", съобщи изрично най-известният актуален академик в света.

Стивън Хокинг е роден в Оксфорд на 8 януари 1942 година, тъкмо 300 години след гибелта на Галилео Галилей.

Баща му, биолог, желае той да последва стъпките му, като учи медицина в Оксфорд. Но младият Стивън към този момент е обзет от пристрастеност към математиката. Тази просвета не се преподава в влиятелния университет и той избира физиката.

След три години отпътува за Кеймбридж, с цел да се занимава с астрономия.
 Преди година той се яви на холограмна конференция в Хонконг. Преди година той се яви на холограмна конференция в Хонконг. / БГНЕС
Малко след 21-ия му рожден ден той научава, че страда от паралитично дегенеративно заболяване, амиотрофична латерална склероза (ALS) или болест на Чарко.

Лекарите му дават единствено две години живот.

Дори и без да знае дали може да приключи докторската си дисертация, той изпада в дълбока меланхолия, от която излиза едвам след срещата си със студентката по филология Джейн Уайлд, за която се дами през 1965.

Двойката, която се разведе след 30 години брак, има три деца. Стивън Хокинг се дами наново за Илейн Мейсън, само че още веднъж се развежда 11 години по-късно - през 2006 година

Тялото му отстъпва непреклонно. През 1974 година той към този момент не е в положение да се храни или да стане самичък от леглото. През 1985 година той дефинитивно губи опцията да приказва поради трахеотомия след пневмония.

Но мозъкът му е недокоснат. И простата му цел: "да разберем изцяло Вселената, за какво е такава и за какво съществува “.

През 70-те години той създаде концепцията, че черните дупки освен гълтам материя и светлина, преминаващи покрай тях, само че и излъчват. Това излъчване се назовава "Лъчението на Хокинг “.

Така той първи доближава до Свещения граал на физиците и показва по какъв начин да се съгласуват две съществени теории, които изясняват действието на вселената и са очевидно несъвместими, а точно общата доктрина на относителността на Айнщайн за безпределно огромното и квантова механика за безпределно дребното.

Според учените тази доктрина би спечелила на Стивън Хокинг Нобелова премия, в случай че можеше да бъде пробно демонстрирана.

На 32 година става най-младият член на Кралското научно сдружение. През 1980 година е почетен с катедра по математика в университета в Кеймбридж, пост, който преди него е бил и на Исак Нютон. Напуска го през 2009 година поради възрастово ограничаване.
 Британският академик с щерка му Луси Хокинг. Британският академик с щерка му Луси Хокинг. / БГНЕС
Докато задълбочава работата си върху произхода на Вселената, теоретикът разгласява през 1988 година "Кратка история на времето", с цел да изясни на необятната аудитория великите правила на космологията, Големия гърмеж и теорията на струните.

Никога до този миг научно-популярна книга не е била толкоз сполучлива. От публикуването й до момента са продадени повече от девет милиона копия.

Стивън Хокинг става известният облик на учения, предизвиквайки помощ за поощряване на проучванията и от време на време се притесняваше от вероятните му остатъци.

Известен с умеенето си да комуникира, кадърен „ да лети “ в безтегловност, без значение от своето увреждане, той се поддава на играта несъмнено на драго сърце и огромно възприятие за комизъм.

Той играе себе си в сериали като "Стар Трек", "Теорията на огромния взрив" и "Семейство Симпсън", подписва детски книги с щерка си Люси, "пее" със синтетичния си глас с U2, „ Пинк Флойд “ и даже "с Монти Пайтън".

Преди година той се яви на холограмна конференция в Хонконг. Пред стотици хора той твърди, че отговорите на голям брой екологични рецесии "ще идват от науката и технологиите".

[b] БГНЕС напомня последните разбори на английския астрофизик: [/b]

"Страхувам се, че изкуственият разсъдък може да размени хората. Ако в този момент хората създават компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в положение да сътвори изкуствен интелект, който може да се усъвършенства и да се възпроизвежда самичък. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", сподели Хокинг в края на предходната година. Според него машините, в търсене на успеваемост, може да желаят да се отърват от хората. Но даже и това да не се случи, той вярваше, че хората рискуват сами да се погубят. "Преминахме точката, от която няма връщане. Земята стана прекомерно дребна за нас, популацията нараства с притеснителни темпове и рискуваме да се самоунищожим", предупреждаваше Хокинг. Затова в този момент главната задача е да се включат повече хора в науката, тъй че човечеството да може да доближи до други планети, с цел да ги колонизира, смяташе ученият.

Стивън Хокинг съобщи, че човечеството ще би трябвало да колонизира Марс и Луната през околните 30-50 години. В изявление в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017г. той означи, че гибелта на човечеството от рухването на метеорит, климатични катаклизми или пренаселване е въпрос единствено на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да изоставен Земята.
 Британският академик умря в сряда, оповестиха неговите деца в особено официално съобщение. Британският академик умря в сряда, оповестиха неговите деца в особено официално съобщение. / БГНЕС
"Убеден съм, че хората би трябвало да изоставен Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически запаси се изчерпват доста бързо “, споделяше още той.

Хокинг смяташе, че в идните 30 години би трябвало да бъде основана база на Луната. След това хората би трябвало да заселят целия Марс, което съгласно него би трябвало да стане за 50 години. При това хората ще би трябвало да вземат на другите планети растения, животни, гъби и инсекти.

Хокинг оферираше човечеството да не се лимитира единствено със Слънчевата система, ами да излезе отвън нейните лимити и да доближи най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там съгласно него съществува годна за живеене планета Proxima b.

По-рано световноизвестният физик предсказа края на света в околните 1000 години вследствие на техногенна злополука. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР