Признателни врачани откриха паметен знак, който да напомня на поколенията

...
Признателни врачани откриха паметен знак, който да напомня на поколенията
Коментари Харесай

Във Враца откриха паметник на жертвите от наводнението през 1966 г.

Признателни врачани откриха незабравим знак, който да припомня на поколенията за наводнението от 1 май 1966 година, което лиши стотици животи и промени хиляди ориси.

Постаментът се намира наоколо до Природозащитен център „ Натура “, а концепцията за неговото осъществяване е на предприемчив комитет „ Памет за Враца “, съобщи БНР.

„Паметен знак ще припомня на поколенията за този урок на нещастната история на двете селища и на долината на река Лева“, сподели на откриването ръководителят на инициативния комитет „ Памет за Враца “ проф. Ангел Кунов.

Кметът Калин Каменов, общински съветници, депутатът Красимир Богданов и близки на починалите в злощастния случай и общественици почетоха церемонията.

„ Искам да благодаря на инициативния комитет за дейната активност и сполучливо осъществената цел. Вярвам, че тази плоча ще запази загатна за случилото се преди повече от половин век. Дълбок реверанс пред починалите наши съграждани в случая от 1-ви май 1966 година “, обърна се Каменов към присъстващите.

С бездънен реверанс пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.

Скулпторът Цено Ценов, който е изсекъл паметния знак, си спомни какво е претърпял преди 52 години: „Току-що бях приключил и се бях дипломирал и се прибирах от София за непрекъснато тук. Слизам на гара Враца и видях, че на гара Враца тече вода… Видях наводнението половин час откакто беше отминала огромната вода.“
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР