Признанието да съм №1 ми дава допълнителен стимул - заяви

...
Признанието да съм №1 ми дава допълнителен стимул - заяви
Коментари Харесай

Признанието да съм №1 ми дава допълнителен стимул, заяви Тарек Абдеслам

Признанието да съм №1 ми дава спомагателен тласък - съобщи европейския първенец Тарек Абдеслам - И ме окуражи за още и още победи.

Асът бе бе разгласен за най-хубав герой на годината от родната федерация на гала в зала "Диана ". Натурализираният у нас египтянин получи наградата от министъ Красен Кралев, който имаше съществена заслуга геният да получи по-бързо български паспорт и да дебютира по ослепителен метод с трикольора на гърдите си на шампионата на континента в Нови сад.

"В годините, колкото и да е било зле, битката е била най-добре - сподели министър Кралев. - Бъдете горди, че сте спорт №1 в България. Зная,че годината бе тежка за вас, имахте много травми. Но и знам, че имате доста гении. Пожелавам да чевпите ентусиазъм от огромните си първенци, а всеки от вас ще откри своя път. "

През тази българската битка празнува и 85-годишен празник. За този интервал българските борци са донесли 1344 медала за България! Само от олимпийски игри те са 69, от международни шампионати при мъже и дами са 251, а от европейски - 399, което го трансформира в най-успешния български спорт.

Борбата е и единственият български спорт с двама двукратни олимпийски първенци - Боян Радев и Петър Киров, които бяха наградени със специфични призове.

"Щастлив съм, че българската битка има такава богата сбирка от оценки, с която всеки състезател би се гордял - съобщи Христо Маринов, ръководител на БФ Борба. - Тази година е преломна за нас, стартира нов олимпийски цикъл, изпробвахме млади състезатели. Някои от тях осъществиха капацитета си, други демонстрираха съмнения, трети останаха на крачка от почетната стълбичка. Имахме много сполучливо европейско състезание с общо 6 медала и две трофеи, което не се бе случвала най-малко от 10 години. За страдание не успяхме да повторим този триумф на международното, останахме без отличие. Имаше субективни и справедливи аргументи. Много от титулярите пропуснаха шампионата, поради контузии.

Сигурен съм, че и състезатели, и треньори, а и ние като управление сме анализирали грешките си. И откровено се надявам, че още идната година ще можем да се върнем измежду най-хубавите борци в света, там където ни е мястото. "

За треньор №1 бе разгласен Армен Назарян, селекционер на националите по класическа битка, а негови подгласници станаха Петър Касабов (жени) и Серафим Бързаков (мъже, свободна борба).

Следва топ 10 на най-хубавите ни борци:

1. Тарек Абдеслам – зл. Екологичен потенциал
2. Биляна Дудова – зл. Екологичен потенциал
3. Иво Ангелов – ср. Екологичен потенциал
4. Борислав Новачков – ср. Екологичен потенциал
5. Тайбе Юсеин – ср. Екологичен потенциал
6. Николай Байряков – бр. Екологичен потенциал
7. Микяй Наим – ср. СП до 23 година
8. Росиан Дермански – бр. СП до 23 година
9. Юлияна Янева – ср. СП, бр. Екологичен потенциал девойки

В комплексното класиране спечелили са:
в свободната битка - „ Димитровград”
в класическата битка - „ Левски”
при дамите - „ Рилски спортист”

А за клуб с максимален интернационален принос е разгласен „ Миньор” (Пк).

В категорията „ Пробив в международния елит”. Призът бе за Микяй Наим, който в дебютното издание на международното за младежи до 23 година завоюва сребърен орден. А за най-успешният ни млад играч през годината Рухан Расим.

Българската битка връчи и два специфични наградата. 2017-а ще се запомни и с отдръпването на легендата Валентин Йорданов от поста президент на федерацията след близо 19 година сполучливо ръководство. За този интервал България бе хазаин на доста международни и европейски шампионати, в това число и тази година посрещна мондиала за ветерани, имахме първенци и медалисти от всички най-големи спортни конгреси. И най-много съумя да резервира престижа на българската битка на най-високо равнище. Най-титулуваният български състезател има и забележителен принос в богатата ни сбирка от медали. Спечелил е общо 21 оценки като 15 са купите. Г-н Йорданов пропусна тържеството, защото е отвън страната и чака да стане дядо. Неговия приз получи Владимир Памуков, който 25 години до началото на 2017-а отговаряше за медийните каузи на БФ по битка. И бе до Валентин Йорданов през цялата му кариера – от играч до ръководител на федерацията.

Специален приз имаше и за господин Цено Ценов, който отсъстваше заради здравословни проблеми. Малко спортове биха се похвалили българин да е в управителните постове на Международната федерация, само че битката. Г-н Ценов към този момент съвсем 40 години е в управническите структури - сегашен президент на Европейската федерация по битка и вицепрезиден на Световната федерация. И постоянно е помагал на българската битка. Призът ще му бъде връчен в допълнение.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР