Признание за страната ни и за премиера Бойко Борисов в

...
Признание за страната ни и за премиера Бойко Борисов в
Коментари Харесай

България получи признание от президента на Северна Македония

Признание за страната ни и за премиера Бойко Борисов в първото изявление на президента на република Северна Македония Стево Пендаровски за българска медия.
"Не е пресилване квалификацията, която Зоран Заев постоянно дава за ролята на Бойко Борисов и актуалното българско държавно управление през последните две години, съгласно която българският министър председател дружно с Ципрас са помогнали да излезем по-бързо от интернационалната изолираност.
Наистина считам, че договорът за другарство с България, колкото и да наподобява, че е нещо нормално, би трябвало да подчертая, че когато ние го подписахме, ние преди малко бяхме се освободили от един тежък властнически режим на Никола Груевски, а това не бе просто един антизападен режим, само че и антиалбански и с антибългарско въодушевление.
Договорът за добросъседство беше подписан на 1 август 2017 година, единствено два месеца и половина след съставянето на държавното управление на Зоран Заев. Атмосферата беше към момента такава, каквато беше по-рано, не беше изменена. Ние нямахме време да кажем, че хората там на Изток от нас не са наши врагове.
България е страна-член на Европейски Съюз от дълги години, а също по този начин и на НАТО, и като изключим солунското пристанище, е нашата най-близка врата към Европа. Признаването на независимостта на Македония през 90-те години на предишния век беше безапелационна заслуга на президента Желю Желев и помощта, която ние получихме, откакто Гърция наложи ембарго в продължение на година и половина.
Тогава, съгласно данните на Световната банка, нашата стопанска система загуби към 60% от Брутният вътрешен продукт. Не можем да забравим другарската помощ на България и Турция, която те ни оказаха тогава по Коридор №8, който в никакъв случай не се направи до дъно и това е наша неточност, не ваша. И желая да кажа, че в такава атмосфера не беше по никакъв начин елементарно да се направи подобен контракт. Беше тежко. В това се състои огромната заслуга и на Борисов, и на Заев в този миг ", споделя в изявлението Пендаровски
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР