Признание за български автор. Разказът Кръв от къртица на българската

...
Признание за български автор. Разказът Кръв от къртица на българската
Коментари Харесай

Разказ на Здравка Евтимова влезе в американски учебник

Признание за български създател. Разказът " Кръв от къртица " на българската писателка Здравка Евтимова влезе в учебник по литература за 8- ми клас в Съединените американски щати.Той е преведен на британски под името " Blood ". В учебника са включени и разкази на световноизвестни създатели като Рей Бредбъри, Айзък Азимов и Едгар Алън По.

Здравка Евтимова споделя, че за първи път разказът ѝ излязъл на британски език през 2003- та в литературното списание " Антиок Ревю ". После бил селекциониран в Антология за най- положителни разкази под 2000 думи, оповестени в Съединени американски щати, а оттова влезнал и в учебник по литература за 8- ми клас. В къс мейл редакторите ѝ обяснили, че са избрали описа поради " непоклатимия му хуманизъм ".
Здравка Евтимова, публицист: Зарадвах се в действителност. Струва ми се, че 14-годишни младежи, ще им е малко мъчно да го схванат или може и да се уплашат. Но насладата ми беше огромна.
Учебникът е от шест дяла. Разказът " Кръв " е във втория, наименуван " Тръпката, която изпитваме при преживяване на нещо ужасно ". В този дял са също създатели като Едгар Алън По и Брам Стокър с " Дракула ". Целта на учебника е както учениците да обогатят речника си, по този начин и да се научат да пишат независимо по дадена тематика. Питам Здравка Евтимова за какво, съгласно нея, разказът й не е в български учебник.

Здравка Евтимова, публицист: Аз не съм специалист по педагогика, това е доста висока отговорност и избирам различен да взима такива решения. Не е моя задача да мисля по този въпрос. Аз се вълнувам да има хубави неща, които са близки до сърцата.
Здравка Евтимова е приключила британска лингвистика, работи като преводач. Досега нейни разкази са оповестени в над 32 страни. Очаква напълно скоро сборниците ѝ да се появят в Китай и Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР