Призив за защита на богатството, красотата и звучността на българския

...
Призив за защита на богатството, красотата и звучността на българския
Коментари Харесай

БАН оправя призив за защита богатството и красотата на българския език

Призив за отбрана на благосъстоянието, хубостта и звучността на българския език, могъща опора на националната ни еднаквост, съхранил се през вековете като един от най-древните езици с неоспорим принос към човешката цивилизация, показват през днешния ден на конференция учени от Българската академия на науките (БАН).

 

Призивът отразява паниката за положението на обществената тирада и е по самодейност на Отделението по изкуства и изкуствознание на Събранието на учените и член-кореспондентите (САЧК) на Българска академия на науките.

 

В представянето на апела вземат участие: акад. Светланка Куюмджиева - ръководител на Отделението по изкуства и изкуствознание на САЧК; чл.-кор. Мирослав Дачев; чл.-кор. Иван Илчев; чл.-кор. Иван Гранитски; проф. Ана Кочева - Институт за български език на БАН; доцент Елка Трайкова - теоретичен секретар на Българска академия на науките в направлението " Културно-историческо завещание и национална еднаквост ".

 

Българската академия на науките показва мощна паника за положението на обществената тирада, се споделя в апела, който се показва пред медиите. " Езикът заветен на нашите предци " през днешния ден е тежко деформиран от всеобщо неспазване на главните му правила и мощно нечист от ненужни чуждици, за които съществуват прелестни български думи.

 

Свидетели сме на редовно подценяване на връзката сред език, литература, история, просвета и тяхната значителност за публичното развиване. Все повече тези, които се занимават с българския език и българската просвета, незаслужено губят авторитет в обществото, а то губи сензитивност към похищенията върху езика, към неприемливите способи, по които се употребява речта в общественото пространство, декларират учените от Българска академия на науките.

 

" Нашата угриженост за вярна българска тирада произлиза и от изначалната задача на Българска академия на науките за запазване на българския език и българската тирада, на българското обучение, нематериалност и просвета, на публичните нрави и националната ценностна система ", разясняват учените.

 

Ръководени от разбирането за нужда от издигане престижа на езика в обществото в национална идея, в апела учените се обръщат към Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, висшите учебни заведения, депутатите от всички партии, обществените персони и изключително към българските медии с техните огромни благоприятни условия за съхраняването на езиковата просвета и за налагане на граматично и интонационно вярна книжовност.

 

" Да обединим напъните си за неотложни и съответни дейности. Да се цени, почита и обича родният език и просвета, да се отстояват тези полезности пред света, би трябвало да се трансформира в свещено наше обвързване, с цел да се съхраним като българи ", приканват учените от Българска академия на науките.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР