Призив за по-големи санкции при купен и корпоративен вот отправи

...
Призив за по-големи санкции при купен и корпоративен вот отправи
Коментари Харесай

Президентът настоя за по-тежки санкции при купен и корпоративен вот

Призив за по-големи наказания при платен и корпоративен избор насочи Румен Радев. Държавният глава предложения на " Дондуков " 2 специалисти и представители на ЦИК, ГРАО и " Информационно обслужване " (ИО), с цел да обсъдят проблемите при провеждането на избори и изборното законодателство. Основните констатации и оферти Радев ще показа на идната си среща с партии и институции. Стана ясно, че президентът е получил подробни отчети за последните избори от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата.

" Най-трудно е да преодолеем корпоративния и купения избор. Усещането на хората е, че тук се върти промишленост за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска страна в XXI век. Трябва да вървим към изрично увеличение на тежестта на наказванията - и при административните, и при престъпните закононарушения. Това е закононарушение против демокрацията, то трансформира вота на жителите ", обоснова се президентът.

" Идеални избори няма и няма универсални правила за тях. Нормално е да има проблеми, само че не е обикновено, когато те излизат отвън общоприета рамка, както се случи на последните локални избори. Трябва да си извлечем поучения ", сподели Радев. Той още веднъж посочи недопустимо високия % недействителни бюлетини, многото сбъркани изборни бумаги, разминаванията в изборните описи и неспазването на закона от социологически организации и медии, които въздействат на гласоподавателите с планирани данни.

Президентът попита какво значи недействителна бюлетина - нехайство, неправилно зачеркване или друго като операция на членовете на СИК. Мотив за въпроса му се оказаха клипове в интернет с упътвания по какъв начин бюлетини за неуместен претендент или партия да се вършат невалидни. Той означи, че всеобщо грешките идват поради отбелязването на преференция, а не на партия. Според него решението е въвеждането на машинен избор. Освен това Радев желае резултатите от другите избори да излизат в един и същи формат, с цел да може хората да се ориентират по-лесно.

Председателката на ЦИК Стефка Стоева посочи, че част от грешките се дължат на протестен избор. По думите й проблеми основават честите промени в изборното законодателство. Тя и шефът на ИО Михаил Константинов влязоха в спор какъв брой % са сбърканите бюлетини и има ли разлика с предишни сходни избори.

Константинов счита, че броят на недействителните бюлетини ще спадне, в случай че се отворят " задоволителен брой чували " и се вземат законови и организационни ограничения. От ЦИК подчертаха, че до приключването на правосъдните тъжби нямат право да пипат изборните бумаги. Извадката след отварянето на чувалите би трябвало да бъде точна и ясна, с цел да има смисъл от нея, включи се вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея поради манипулирания избор жителите губят доверие в изборната система, което води и до ниска изборна интензивност.

Радев се възмути, че в бюджет 2020 няма експлицитна позиция за закупуване на машини. Откъде и по какъв начин ще се обезпечи финансирането, попита той. Според него процесът би трябвало да стартира при започване на идната година, с цел да има задоволително време за узаконяване и тестване на машините, тъй че всичко да е готово 6 месеца преди идващия избор.

Константинов опита да отхвърли концепцията за машинен избор, като разгласи, че 24% от гласоподавателите не са употребили компютър. Радев обаче апострофира, че всички се оправят доста добре, като теглят от банкомат, а процедурата е сходна при тази с техниката за гласоподаване. Президентът счита, че би трябвало да се форсира работата по въвеждането и на електронно отдалечено гласоподаване.

Президентът попита ГРАО какъв брой време ще отнеме въвеждането на дейна регистрация. Венцислав Петров не конкретизира, само че изясни, че има разновидности по какъв начин това да стане. Според него обаче с тази трудоемка задача ще бъдат натоварени най-вече общинските администрации. По мои наблюдения практиката в страната е, че когато им се вмени следващото обвързване, то не се финансира, песимистичен бе той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР