Призив на германския министър на здравеопазването Йенс Шпан Германия да

...
Призив на германския министър на здравеопазването Йенс Шпан Германия да
Коментари Харесай

Германски министър поиска Берлин да отложи подписването на пакта на ООН за миграцията

Призив на немския министър на опазването на здравето Йенс Шпан Германия да отсрочи присъединението си към пакта на Организация на обединените нации за миграцията провокира реакции в средите на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и държавното управление, съобщи ДПА.

Шпан, за който се счита, че има релативно дребни шансове да замести Меркел като партиен водач след конгреса на ХДС през декември, сподели пред неделното издание на многотиражния вестник "Билд ", че по пакта са нужни още съвещания. "Всички въпроси би трябвало да бъдат разисквани и да получат отговор; в противоположен случай това бързо ще ни засегне политически. Ако се наложи, ще подпишем по-късно ", твърди Шпан.

Призивът провокира категоричен коментар от държавното управление.

"Германското държавно управление стои зад пакта ", сподели държавният представител Щефен Зайберт. По думите му кабинетът е уверен, че световно предизвикателство като миграцията може да бъде овладяно единствено посредством световни и многостранни ограничения, а обособени подходи на национални държавни управления ще стигат до задънена улица.

Ветеранът от ХДС Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външна политика към Бундестага, отхвърли позицията на Шпан. Според него отлагането на подписа ще покаже "двойна липса на водачество, което Германия не може да си разреши ", а пактът на Организация на обединените нации е "изключително значима стъпка на интернационалната общественост да формулира правилата за отнасяне на мигрантите ".

Министърът на стопанската система Петер Алтмайер, също представител на ХДС, изрази изненада във връзка позицията на здравния министър. По думите му преди повече от седмица консервативните депутати в Бундестага са обсъждали въпроса в продължение на три часа.

"Имаше доста огромно болшинство, че не би трябвало да се поддаваме на популистките сили ", сподели Алтмайер пред националния тв канал Цет Де Еф. Но Карстен Линеман, заместник-председател на групата на консерваторите в Бундестага, поддържа настояването на икономическия министър.

Т.нар. Глобално съглашение за безвредна, методична и контролирана миграция бе утвърдено по принцип през юли т.г. от всички страни членки на Организация на обединените нации без Съединени американски щати. Преди това Европа бе заляна от най-големия след Втората международна война приток на мигранти, бягащи от спорове и бедност в Близкия изток, Африка и другаде. Споразумението цели намаляването на отрицателните фактори, съпътстващи миграционните процеси, отбраната и интеграцията на мигрантите и повишението на достъпа до контролирана миграция. Документът провокира опасения у няколко страни от Европейския съюз, като Австрия, България, Полша, Словения, Унгария, Чехия и Хърватия към този момент оповестиха, че няма да подпишат, напомня ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР