Китайските държавни медии призовават Британския музей да върне артефакти

...
Призив към Британския музей да върне китайски артефакти след неотдавнашната
Коментари Харесай

Призив към Британския музей да върне китайски артефакти след неотдавнашната кражба на около 2000 артефакта разгорещи социалните медии в страната.

Търсенето стана най-актуалната тема в Weibo след редакционна статия в държавен националистически вестник.

В материала, публикуван в неделя вечерта, Global Times поиска от музея да върне всички китайски културни реликви "безплатно".

Китайското правителство все още не е коментирало въпроса.

BBC се свърза с Британския музей за коментар, но все още не е получил отговор.

Музеят беше подложен на натиск, след като около 2000 предмета бяха съобщени за „липсващи, откраднати или повредени“ преди две седмици.

Член от персонала беше уволнен, когато новината излезе за първи път. Миналата седмица неговият директор Хартвиг ​​Фишер също обяви, че ще се оттегли.

В статията си Global Times твърди, че световноизвестният музей не се е грижил добре на „културни ценности, принадлежащи на други държави“.

„Огромните вратички в управлението и сигурността на културни обекти в Британския музей, разкрити от този скандал, доведоха до крахът на дългогодишното и широко разпространено твърдение, че „чуждите културни обекти са по-добре защитени в Британския музей“, се казва в редакционната статия.

Британският музей има най-голямата колекция от китайски антики на Запад. Според уебсайта му има около 23 000 китайски предмета, обхващащи от епохата на неолита до наши дни.

Те включват голям набор от ценни предмети като картини, щампи, нефрит, бронз и керамика. Един от най-известните е репродукцията на свитък, наречен „Увещанията на инструкторката към придворните дами“, шедьовър, смятан за крайъгълен камък в китайската история на изкуството.

Това не е първият път, когато китайските нетизени призовават Британския музей да върне артефакти през последните години на фона на нарастването на националистическите настроения.

Но редакционната статия за кражбата предизвика повече разговори този път.

Хештегът „Британският музей, моля, върнете Китайски антики“ оглавяваше класацията за търсене на Weibo до обяд местно време в понеделник. Той е гледан повече от половин милиард пъти.

"Върнете обектите на първоначалния им собственик", гласи коментар, харесан от повече от 32 000 пъти.

"Сега, когато страната е богата и хората са силни, е време да си върнем съкровищата у дома", се казва в друг топ коментар.

Докато десетки хиляди подкрепят искането на Global Times, някои други не бяха толкова впечатлени.

"Защо не да направим пътуване до Обединеното кралство за нашите съкровища? Само да крещиш в Weibo в страната е просто да играеш на сигурно и безсрамно", се казва в публикация, харесана от повече от 10 000 пъти.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР