Приятно ни е да се запознаем. Естествоизпитатели работим с деца,

...
Приятно ни е да се запознаем. Естествоизпитатели работим с деца,
Коментари Харесай

Кажете с нас Планина, обичам те!

Приятно ни е да се срещнем. Естествоизпитатели работим с деца, младежи и хора на разнообразни възрасти навън и закрито и споделяме любовта към природата, пристрастеността към ученето и устрема към развиване на отговорно общество. Екипът ни е палитра от планински водачи, инструктори в детски и преживелищни лагери, парамедик, психолог, студенти, добротворци и други
Каузата на “Планина, обичам те!” е да създадем мощна и непрекъсната връзка сред децата, младежите и планината; да ги срещнем – младежите да намерят един нов,
въодушевяващ, умен и безконечен другар, а планината да бъде уважавана и да посрещне идващото потомство планинари и нейни пазители.
Целта ни е да заведем на планина младежи на възраст от 9 до 14 години, които не са я срещали до момента: не са ходили на планина; не са спали на палатка в планински условия; не са правили планински преход, не са поглеждали към хоризонта от планински връх - или тези деца и младежи, които нямат достъп до планината заради разнообразни аргументи:
- липса на финансова опция
- липса на планинарска процедура в фамилията
- липса на убеденост и умения (при деца и родители) за престояване в планината
- липса на подобаваща екипировка и време…
Защо го вършим?
Децата и младежите от градската среда (и не само) нямат елементарен достъп до природата,
отчуждени са от нея и това се отразява фрапантно на развиването им, както и на
обществото ни. Ние имаме вяра в изгодите от пълноценната връзка с природата:
- По-добро здраве - физическо, психическо и прочувствено
- Развитие на себепознанието (осъзнаване на личните потребности, настройки, упования и потенциал)
- Уважение и грижа към себе си и природата
- Подобряване на взаимоотношението с останалите - в фамилията, в дребните общности и обществото.
Как го вършим?
Организираме и организираме безвъзмездни планински лагери.
По време на планинските лагери децата и младежите се срещат с планинарството – престояване и придвижване в планината, бивакуване, насочване, с биоразнообразието, както и с работата в екип, вдишване и разпределение на отговорност, взимане на решения. Следваме правилата на ученето посредством прекарване и насърчаваме креативната изява. Играта е главен инструмент в процеса на учене и в заниманието. Всичко това е ориентирано към осъзнаване на значимостта на връзката с природата и развиване на връзката със себе си.
Важно – лагерите Планина, обичам те! са безвъзмездни. Ние събираме средства и вършим тези лагери безвъзмездни най-много за децата, които не познават планината, нямат средства, знания и екипировка да отидат да се срещнат с нея.
Ние осигуряваме общата екипировка – палатки, шалтета, спални чували, въжета, каски и други. Участниците би трябвало да се погрижат за персоналната екипировка – облекла, обувки, раница.
От върха на планината се виждат доста неща. Простори, поля, реки и гори. Там, на върха на планината, виждаш приятеля до себе си – оня, на който можеш да разчиташ и в сложен, и в лек миг. На върха на планината надзърташ и в себе си. За да се помириш, с цел да се оцениш, с цел да помислиш.
“Планина, обичам те!” през 2019
Лагерите за 2019 са два – дълготрайност 5 дни, бивакуване (спане на палатки); мястото на осъществяване е региона на хижа Чакър челник, Рила планина, като всеки лагер е с 10 деца, двама инструктори и един младши инструктор - асистент.
Първи лагер – 8-12.07.2019
Втори лагер – 12-16.07.2019
Всеки юноша на възраст сред 9 и 14 години може да кандидатства и да завоюва място в лагерите “Планина, обичам те!” посредством състезанието. Какво е належащо?
Първо – децата да са на възраст сред 9 и 14 години
Второ – да имат предпочитание да се срещнат с планината и да преживеят 5 дни на палатка с връстници.
 с преимущество са младежите, които не са ходили на планина
 също и тези, които не разполагат със средства
 както и тези, които нямат поддръжка от близките си за интереса им към планината и природата.
Трето – родителите им да са съгласни за тяхното присъединяване
Младите хора би трябвало да изразят своето предпочитание – мотивация за присъединяване по какъвто метод им е комфортно – ария, текст,танц – сниман, роман, видео, … Като е значимо да ни убедят, че ти са хората, които заслужават място в лагера. И да ни изпратят своята мотивация на мейла, дружно с контакти на своите родители и определената дата за лагер, до 15.05.2019. Ние ще изберем най-мотивираните от тях, като се консултираме и с родители.
Нашето предпочитание и желание за 2019 година са да съберем ПОНЕ ОЩЕ 10000 лева, с които да осъществяваме ОЩЕ ТРИ ЛАГЕРА.
Възможните способи за събиране на средства и поддръжка на акцията:
Чрез непосредствено подаяние към сметката на съдружие “Естествоизпитатели”:
УниКредит Булбанк, Клон Царевец, ул “Иван Асен II ”, 2
IBAN: BG60UNCR70001522566668, BIC: UNCRBGSF
Сдружение Естествоизпитатели
Чрез закупуване на бъф (кърпа за глава) и Торба, които могат да бъдат поръчани на фейсбук страницата или на имейла на сдружението.
Може да се включите и като доброволец, предоставяйки своите познания, умения, контакти, инвентар и... каквото сметнете за уместно, както и да станете дипломат на идеята.
В акцията “Планина, обичам те!” ние влагаме нашите умения да демонстрираме връзката с природата и нейното голямо значение за обществото ни; разчитаме на уменията ни да предизвикваме и водим процеси; споделяме нашата полезност – свързаността основава резистентност.
Свържете се с нас:
www.estestvoizpitateli.org
facebook.com/estestvoizpitateli.naturalexplorers/
[email protected], [email protected]
тел.: +359 876597935
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР