Приятна изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта

...
Приятна изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта
Коментари Харесай

Петкова приятно изненадана от българските кандидати за АЕЦ Белене

Приятна изненада е, че измежду претендентите за построяването на плана АЕЦ "Белене " има български компании. Това сподели в телевизионно изявление министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка началото на процедурата за намиране на строител на втората атомна електроцентрала и информацията, че 13 компании от разнообразни страни са подали документи за присъединяване в плана.

В конкуренцията се включват китайски, корейски, съветски, български и немски участници, а заявките се разделят на три категории - стратегически вложители, присъединяване посредством закупуване на съоръжение и изкупуване на електрическа енергия.

В най-важната част от плана - стратегически вложител или компанията, която на процедура ще построи централата, претендентите са седем. Като най-сериозен може да се дефинира ползата на съветската държавна компания "Росатом ". Освен неин съперник е Китайската държавна нуклеарна корпорация. Третият по-значим интернационален състезател, декларирал предпочитание да влага в плана, е Южнокорейската хидроатомна корпорация.

Предложението, изненадало Петкова, евентуално е на българския консориум, в който вземат участие "Атоменергоремонт ", ОЗК, "Гранд енерджи дистрибюшън " и Топлоелектрическа централа "Марица 3 ". Другото предложение на българската компания е от записаното в Козлодуй сдружение "ИПК и УП " на украинеца Петро Безпалчук - чест, само че несполучлив участник в публични поръчки в региона на енергетиката.

Важно е да се знае, че претендентите към този момент са изпратили единствено заявки, а съответните предложения предстоят. До 90 дни комисията, която ще пресява компаниите, би трябвало да избере няколко, с които да води договаряния на база действителните им предложения. Плановете са АЕЦ "Белене " да се осъществя без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени на тока, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като условие от Народното събрание към държавното управление при "размразяването " на градежа.

България ще взе участие в плана със своята Национална електрическа компания и нейните лични активи. Към момента страната ни е дала малко над 3 милиарда лв. по построяването на централата.

Според Петкова фирмите, които са дали поръчка за присъединяване в плана са международни водачи в енергетиката и тя е безапелационна, че не приема рецензиите, че това са единствено непознати или държавни компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР