Приятелството с България и Гърция е заразно и се разшири

...
Приятелството с България и Гърция е заразно и се разшири
Коментари Харесай

Зоран Заев: Приятелството с България и Гърция се разшири в целия регион

Приятелството с България и Гърция е " заразно " и се разшири из целия район . Това съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, представен от македонската организация МИА и ТВ Шена.

Сега сме другари с Албания, Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и поддържаме другарски връзки сред всички страни поотделно, споделяме опит, поддържаме се. П оказваме на Европейски Съюз, че можем да си сътрудничим и да изградим едни други Балкани по пътя ни към Европейски Съюз и НАТО , сподели Заев.

По отношение на идното участие на Македония в НАТОЗаев сподели, че това с изключение на сигурност и непоклатимост, значи и огромни стопански изгоди.

Припомняме, на 6 февруари посланиците на 29 страни от НАТО и Македония подписаха в Брюксел протокол за присъединението на страната към Алианса, чака се до декември всички страни да го ратифицират и Македония да е 30-та страна в Пакта.

" Това значи достъп до десетки милиарди евро и по тази причина приготвяме всички условия нашите компании да са готови. Проектозаконът за стратегическите вложения би разрешил огромни вложения от най-малко 100 млн. евро да влязат в страната . Обявявам пет такива огромни вложения. Това са вложения от специфичен, публичен интерес, по тази причина взехме решение, че те би трябвало да бъдат утвърдени и подкрепени в Народното събрание ", сподели Заев.

По отношение на европейската интеграция и френският нон пейпър той акцентира, че безусловно се планува, че крайната цел на новата методология е участие на Западните Балкани в Европейски Съюз .

Заев сподели, че този документ би трябвало да бъде публично финализиран от Европейската комисия и публично признат от Европейския съвет . По думите му, Македония би трябвало да даде своето мнение и ще го направи.

" От нас зависи да продължим с промените и установяването на европейските стандарти вкъщи. Да не забравяме, най-големият напредък на страните кандидатки за Европейски Съюз беше реализиран по време на договарянията , когато акцентът беше върху вътрешните промени и трансформацията на обществата на страните съгласно европейските стандарти ", сподели Зоран Заев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР