Приятелка на убития Явор разказа в ефира на bTV за

...
Приятелка на убития Явор разказа в ефира на bTV за
Коментари Харесай

Приятелка на убития Явор: След смъртта на майка му системата подписа смъртната му присъда

Приятелка на убития Явор описа в ефира на bTV за познанството си с убития преди няколко дни във Варна 34-годишен мъж. Според Елина Дичева, страната е трябвало да направи повече за него, защото е бил болен от шизофрения. "Научих на 15 февруари, с телефонно позвъняване. Аз го познавам малко повече от десетина години, родителите ни са фамилни другари. Той приключи техникума по текстил, рисуваше, след това две години бе в казарма. След това отключи шизофрения. Майка му се грижеше сама за него, за жалост умря преди 9 години от рак. 
Той не можеше да изплаща жилището. Няколко пъти беше настаняван в клиника. Но това не са приюти. Там му дават медикаментите и като се оправи го пускат. Няма указател и не се следи какво става с тези хора по-късно. Не се управляват. Не е отговорна банката, която преследва своя стопански интерес, не са отговорни и съседите, които му дават по някоя дреха, храна или 50 стотинки за кафе. Виновна е страната, че няма медицински центрове, които да се грижат за тези хора. Няма обществени служащи, които да работят с тях. 
А те в последна сметка могат да бъдат потребни на обществото, в случай че за тях се поставят грижи, а те заплащат за тези грижи с обществено-полезен труд. Така те ще бъдат част от това общество, тъй като сега най-често те са атракцията. Ние седим и ги гледаме, защото единствено 3 % от шизофренично болните правят тежки закононарушения, а останалите не ни вършат усещане, не ни пречат ", сподели тя.
Дичева разкри и една детайлност: "Всъщност, това момче, макар болната му психика, знаеше пътя към дома, където в миналото е живял. Прекарвал е някакво време там. Как е попаднал в дома на Венцислав, не знам. Как се е стигнало и до това действие също не знам. Единственото, което допускам, е, че един човек, болен от шизофрения може да провокира експанзия у някого. Той самият не беше нападателен ".

Тя приключи с разтърсващи думи за действителността. "Трагедията е, че в деня на гибелта на майката на това момче системата подписа смъртната му присъда. Още по-голямата подигравка е, че всичките й близки и другари я назоваха Мама Пепи. Всъщност тя имаше такова отношение към света и обществото, само че обществото и страната към нейното дете - не. В това е най-голямата покруса в тази ситуация. Много хора се пробваха да му оказват помощ, само че в действителност помощта трябваше да пристигна от другаде. Защото нито един човек, нито един психиатър, нямаше по какъв начин да каже на това момче ела да живееш у дома ", приключи младата жена. В студиото на утринния блок на bTV стана ясно, че към 70 000 са с шизофрения в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР