Приятелите на унгарския премиер Виктор Орбан все по-успешно печелят обществени

...
Приятелите на унгарския премиер Виктор Орбан все по-успешно печелят обществени
Коментари Харесай

"Ройтерс": Приятелите и семейството на Орбан получават все повече обществени поръчки

Приятелите на унгарския министър председател Виктор Орбан все по-успешно печелят публични поръчки, откогато той се върна на власт през 2010 година, демонстрира разбор на данните за поръчки, изработен от " Ройтерс ".
Компании, притежавани или следени от 10 предприемачи - в това число приятеля от детството на Орбан Лоринц Месарош и бизнес сътрудниците му, и зетя му Ищван Тиборц и съдружниците му - дружно са получили публични поръчки за 1.975 трлн. форинта (7.85 милиарда евро) от 2010 година насам, демонстрира анализът.

Това е над 10% от цената на тези контракти за същия интервал. Общият брой включва контракти, които те получават или поединично, или в консорциуми, в директни контракти или рамкови съглашения. Делът на десетимата мъже е скочил предходната година, когато общата сума на публичните поръчки доближава рекордните 3.63 трлн. форинта. През 2017 година компании, следени от тях, печелят поръчки, чиято обща стойност е 28% от тази сума, а преди Орбан да пристигна на власт, делът е 1-2%.

Анализът на " Ройтерс " демонстрира нови безапелационни данни и стига до годни систематизирания, които способстват значимо за това поле, споделя Ищван Янош Тот, икономист в Унгарската академия на науките. Тот е и шеф на Изследователския център за корупцията в Будапеща (CRCB). Анализът употребява данни, събрани от CRCB от уеб страницата на организацията за публични поръчки. Нито държавното управление, нито Орбан са коментирали.

Имената на десетимата изплуваха като част от специфичен репортаж от езерото Балатон, една от водещите туристически дестинации в Централна Европа.

След като Орбан афишира значими публични поръчки за туристически планове в района през 2014 година, мъжете купуват недвижими парцели в Керстей, град на Балатон. Първият вложител е зетят на Орбан, Тиборц. През 2015 година той връща един парцел поради несъгласия към покупката му, само че компанията, на която в този момент е съсобственик, държи дял в най-големия хотел на курорта. Тази компания, откри " Ройтерс ", получава 45% от облагата от хотела и от различен в портфолиото си. Тиборц не е коментирал.

Местният бизнес

Орбан, чиято партия " Фидес " ще взе участие на изборите в неделя, трансформира укрепването на локалния бизнес в крайъгълен камък на икономическата си политика. Проучванията демонстрират, че 54-годишният Орбан евентуално ще получи трети пореден мандат, въпреки обединената съпротива да направи акцията по-малко предсказуема.

Инвестицията на Балатон ще включва европейски средства. Европейски Съюз има " нулева приемливост към измами с европейски средства и затова упорства за явен ангажимент от всички страни членки, с цел да се предотврати измамата ", сподели представител на комисията по имейл.

Говорителят не разясняваше непосредствено разкритията на " Ройтерс ". В отчета си от 2016 година европейската работа за битка с измамите ОЛАФ предложи Брюксел да изиска от Унгария да заплати средства на стойност над 4% от парите, които Европа ѝ е дала сред 2012 и 2015 година - най-големият дял, желан от страна членка до момента. ОЛАФ отхвърли коментар на обособени планове, само че споделя на страницата си в интернет, че прави рекомендации, когато има вяра, че с пари от Европейски Съюз е имало машинация или са били погрешно харчени.

Предполагаеми нарушавания може да включват планове, за които се е предложила прекомерно висока цена, включвали са съглашателство с участници в търга или са показвали спор на ползи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР